خمیر بازی یکی از سرگرمی های محبوب کودکان است. بسیاری از کارشناسان این بازی را به دلیل فواید بسیاری که دارد برای پرورش مهارت های حرکتی و ذهنی کودک پیشنهاد میدهند. در این مقاله فواید خمیر بازی برای کودکان و تاثیر آن در رشد کودک را بررسی میکنیم. با این مقاله همراه باشید.
خمیر بازی چه فوایدی برای کودکان دارد؟
خمیر بازی جنبههای مختلف آموزش را در کودکان پوشش میدهد. گامبهگام آنها را برای یادگیری بیشتر آماده میکند. هنگامی که کودک از خمیر بازی استفاده میکند، ایدههای مختلفی را در ذهنش جستوجو میکند و تا زمانی که راه حل مناسب پیدا نکند، به امتحان کردن رویکردهای مختلف ادامه میدهد و از این طریق خلاقیت و مهارت حل مسئله خود را تمرین میدهد.
کودک در حین بازی به مقایسه و بررسی آنچه ساخته است میپردازد. از این طریق تجربه میکند، حس کنجکاویاش را برآورده میسازد و به ایدههای جدید دست پیدا میکند و به این طریق یاد میگیرد که مشکلاتش را حل کند. در نهایت، این مهارتها منجر به یادگیری بهتر و موفقیت در مدرسه میشود.
۱. پرورش مهارتهای حرکتی و رشد جسمانی
از فواید خمیر بازی برای کودکان رشد مهارتهای حرکتی در کودک با لمس کردن، غلتاندن و خرد کردن خمیر است. درحالی که کودک با دستهای کوچکش در حال ساخت اشکال مختلف با خمیر بازی است، مهارتهای حرکتی او نیز تقویت میشوند.
با کوبیدن، فشردن، شکل دادن، صاف کردن، بریدن و تراشیدن خمیر بازی ، ماهیچههای کوچک او رشد میکنند و قویتر میشوند. علاوه بر آن، خمیر بازی هماهنگی بین حرکت دستها و چشمها را به همراه دارد. پرورش مهارتهای حرکتی در کودکی در آینده، هنگام در دست گرفتن مداد یا استفاده از قیچی برای ساخت کاردستی بسیار کاربردی خواهد بود.
۲. رشد اجتماعی و عاطفی
کودک هنگام خمیر بازی با دوستانش به بحث و تبادل نظر و همکاری میپردازد. تبادل نظر کردن با دوستانش او را از منطقه امن خود بیرون میآورد و به تعامل با دیگران وادار میکند. در نتیجه باعث رشد مهارتهای اجتماعی و عاطفی کودک میشود.
از دیگر فواید خمیر بازی برای کودکان حس غروری است که بعد از ساختن یک شکل به آنها دست میدهد. آنها ممکن است به سراغ شما بیایند و بگویند: «مامان، بابا! من این را ساختم». فشردن، ساختن و صاف کردن خمیر، انرژی مازاد کودک را میگیرد و او را خسته میکند. درنتیجه، کودک برای یک خواب راحت آماده میشود.
در خانه هنگام خمیر بازی با فرزندتان سعی کنید خودتان نیز با او بازی کنید. از فرزندتان راجع به چیزی که ساخته است سوال بپرسید. سوالی مانند «این چیزی که ساختی چه کاربردی دارد؟» پرسیدن این سوال، او را وادار به فکر کردن و صحبت کردن راجع به موضوع پیش آمده میکند.
سعی کنید او را به دنیای واقعی گره بزنید. بهطور مثال، از او بپرسید «میتواند یک گوجه قرمز رنگ بسازد؟». سپس، توضیح دهید که، «گوجه سبز رنگ هنوز نرسیده است و نمیتوان آن را مصرف کرد». در واقع با این توضیحات اطلاعات کودک را حین بازی افزایش میدهید.
از دیگر فواید خمیر بازی برای کودکان، آموختن همکاری با دیگران است. همکاری کودک را برای زندگی در آینده مهیا میکند. والدین با پرسیدن «آیا میتوانم به تو کمک کنم تا یک ماشین بسازی؟» همکاری کردن را به او میآموزند.
۳. پرورش خلاقیت و قدرت تخیل
کودکان معمولا هنگام خمیر بازی، اشکالی را که میسازند در ذهنشان به چیزهای واقعی موجود در اطرافشان شبیه میدانند. این کار قدرت تخیل آنها را پرورش میدهد و باعث میشود خلاقانه بهدنبال راهی برای خلق ایدههای جدید بگردند. بهطور مثال، امکان دارد یک برش از خمیر را لوله کنند و تصور کنند که یک کرم ساختهاند.
البته، کودکان بزرگتر یعنی بین ۴ تا ۵ سال، جزئیات بیشتری را به بازی خود اضافه میکنند. آنها شاید مسائل را بیشتر تجزیه و تحلیل کنند و قدرت تخیل خود را بیشتر بهکار بگیرند. به طور مثال، خودشان را مسئول ساختوساز معرفی کنند. یک خانه، پل یا یک بزرگراه بسازند.
در این میان، اگر سازه خمیری فرزندتان چه از نظر رنگ و چه از نظر ساختار تفاوت بسیاری با نمونه واقعی داشت، سازهاش را تایید کنید. بدون اینکه او را قضاوت کنید یا سعی در اصلاح سازهاش داشته باشید، به توضیحات او راجع به آن گوش دهید. شما هم آنها را تشویق کنید و در بازیهای تخیلیشان شرکت کنید. برای آشنایی بیشتر با نمونههای مختلف بازی برای پرورش خلاقیت کودک به مقالهی کارهای خلاقانه برای کودکان مراجعه کنید.
۴.پرورش زبان، سواد و آشنایی با اعداد
تعامل با سایر بچهها و صحبت با آنها درباره آنچه ساختهاند، دایره لغت کودک را گسترش میدهد. به کودک کمک میکند تا کلمات جدیدی مانند، بریدن، فشردن، ساختن را همراه با کاربرد آن فرا بگیرند.
یکی دیگر از فواید خمیر بازی برای کودکان یادگیری خواندن و نوشتن است. ساختن حروف با خمیر بازی، قرار دادن آنها کنار هم بهمنظور ساختن یک کلمه، کودک را با مهارت نوشتن آشنا میکند. از این طریق کلمات جدید و نحوه بیان آنها را میآموزد. درنتیجه، با مهارتهایی آشنا میشود که برای خواندن و نوشتن در اول ابتدایی ضروری است.
۵. آشنایی با مفاهیم علمی
کودکان خردسال اغلب علم را با کمک تجربه فرا میگیرند. یعنی از طریق دیدن، فکر کردن، و صحبت کردن راجع به تغییرات ایجاد شده به کشف و شهود میرسند. بنابراین شما بهعنوان والدین میتوانید در آشنایی بیشتر آنها با تفکرات علمی موثر باشید. اما چگونه؟
یک راه این است که کمی خاک اره یا ماسه تهیه کنید. از او بخواهید که این مواد جدید را به خمیر بازی اضافه کند. احساس او را نسبت به خمیر جدید بپرسید. در طول صحبت با آنها، کلمات جدیدی چون، بافت، سطح دانهای، سطح صاف و گلوله گلوله را به آنها معرفی کنید.
هنگام بازی با خمیر بازی جدید از کودک بپرسید که «چه اتفاقی میافتد اگر کمی آب به خمیر بازی جدید اضافه کنیم؟» با طرح این سوال به کودک کمک میکنید تا مفهوم علمی علت و معلول را درک کند. ارتقا و نهادینه کردن علم در کودک یکی دیگر از فواید خمیر بازی برای کودکان است.
۶. پرورش مهارتهای ریاضی
اگر برای خمیر بازی ابزار مختلفی مانند قاشق، سطل و پیمانه در اختیار کودک قرار دهید. هنگام پر کردن پیمانه با خمیر و مقایسه اندازه قاشق چایخوری با قاشق غذاخوری با مفهوم اندازهگیری آشنا میشود. هنگام افزودن مواد به خمیر بازی، اعداد و شمردن را میآموزد. هنگام ساختن اشکال مختلف با ابعاد و حجمها آشنا میشود.
در این هنگام، از خود سوال میکند که آیا مثلثی که ساخته به اندازه کافی بزرگ است؟ که این نشانه خوبی از درگیر کردن ذهن او به سمت ریاضیات است.
در حین بازی از کودک بپرسید که جسمی که ساخته است چه شکلی دارد؟ کدام یک بلندتر یا کوتاهتر است؟ چند قطعه با خمیر بازی ساخته است؟ به این شیوه ذهن ریاضی او را درگیر میکنید.
۷. افزایش آرامش و کم شدن استرس
فشردن خمیر بازی به کم شدن استرس کودک کمک میکند، حالت روحی او را بهبود میبخشد و او آرام میکند. خمیر بازی چون سفالگری انرژی اضافی کودک را آزاد میکند، قدرت تمرکزش را افزایش میدهد و در بیان احساسات به او کمک میکند. هنگامی که کودک مضطرب است، او را بنشانید و یک بسته خمیر بازی در اختیارش قرار دهید. خواهید دید که اضطراب او بهسرعت کاهش مییابد.
۸. فاصلهی گیری موقت از فضای مجازی
در دنیای تکنولوژی محور امروز، بچهها دائما از این دستگاه به دستگاه بعدی میروند. در نتیجه زمان کمتری را به بازیهای عملی اختصاص میدهند. بهترین کار این است که کمی خمیر بازی تهیه کنید و آنها را تشویق کنید تا ساعاتی را با خمیر بازی سپری کنند. از فواید دیگر خمیر بازی برای کودکان پرورش مهارتهای آنها است.
در پایان
اگر تا این لحظه دچار تردید بودید، با خواندن نکات موجود در این مقاله به ارزش خمیر بازی پی خواهید برد. بنابراین، از کثیف کاری آن نترسید و اجازه دهید خمیر بازی مهارتهای فرزندانتان را تقویت کند.
اگر خمیر بازی فواید دیگری دارد که در اینجا به آنها اشاره نشده است، در قسمت نظرات آن را با ما در میان بگذارید.
سوالهای پرتکرار
خمیر بازی یک فعالیت بسیار محبوب و سرگرم کننده است که گامبهگام کودک را برای یادگیری بیشتر آماده میکند. ذهن و بدن کودک را بهطور همزمان درگیر میکند و باعث تقویت مهارتهای بسیاری در او میشود.
خمیر بازی میتواند مهارتهایی چون مهارت حرکتی و جسمانی کودک را تقویت کند. به رشد عاطفی و اجتماعی او کمک کند و قوه تخیل کودک را توسعه بدهد و همچنین، خلاقیت را در او پرورش دهد. علاوه بر این، خمیر بازی میتواند کودک را با مفاهیم ریاضی آشنا کند، آرامش و صبر را در او تقویت کند و باعث شود که کودک ساعاتی را بدور از شبکههای اجتماعی و موبایل بگذراند.
هنگامی که کودک با خمیر بازی بازی میکند، راهها و روشهای بسیاری را در ذهنش مرور میکند تا بتواند شکل مورد نظرش را بسازد. در نتیجهُ درحالیکه، تلاش میکند تا راههای کاربردیتری را امتحان کند، یاد میگیرد که چگونه مسائل را حل کند و کنجکاویاش را ارضا کند و به این روش خلاقیت در او تقویت میشود.
نکات کلیدی
- خمیر بازی حس کنجکاوی کودک را برمیانگیزد و قوه تخیلش را تقویت میکند.
- مهارتهای اجتماعی کودک با بازی با خمیر و تعامل با سایر کودکان ارتقا پیدا میکند.
- بازی با خمیر اعتمادبهنفس کودک را افزایش میدهد.
- خمیر بازی حالت روحی کودک را بهبود میبخشد.
۰ دیدگاه