آیا آرزوی شما این است که فرزندتان دوستان بیشتری داشته باشد یا دوستانی که دارد را حفظ کند؟ آیا زورگویی، مزاحمت، قلدری در مدرسه یا قلدری در فضای مجازی برای کودکتان تبدیل به یک مشکل شده است؟ کتاب کلیدهای پرورش مهارت دوست یابی در کودکان و نوجوانان برای حل این مشکلات و تقویت مهارتهای اجتماعی فرزندتان نوشته شده است. در ادامه با این کتاب بیشتر آشنا میشوید.
درباره کتاب کلیدهای پرورش مهارت دوست یابی در کودکان و نوجوانان
کتاب کلیدهای پرورش مهارت دوست یابی در کودکان و نوجوانان بر اساس نظرسنجی از پنج هزار معلم و والدین نوشته شده است. به این صورت که پس از این نظرسنجی، ۲۴ مهارت اجتماعی ضروری برای کودکان شناسایی شده و در کتاب نحوه آموزش آنها به کودکان به صورت عملی توضیح داده شده است. مطالعه این کتاب میتواند در کمک والدین به فرزندان خود برای مسائلی مثل دوستیابی، حفظ روابط دوستی و رهایی از فشار همسالان موثر باشد. پیشنهاد میکنیم مقاله مهارت ارتباط موثر در کودکان را نیز مطالعه کنید.
دکتر میشل بُربا در آغاز به این مسئله میپردازد که چرا دوستیها در دوران کودکی و نوجوانی اهمیت زیادی دارند و سپس به بحران دوستیها در دنیای امروزی اشاره میکند. پس از این موارد نحوه آموزش مهارتهای اجتماعی ضروری به کودکان و نحوه برخورد با مشکلات متعددی که کودکان و نوجوانان در دوستیهای خود تجربه میکنند، توضیح داده شدهاند. نکتهای که میتواند در مورد این کتاب برای والدین جذاب باشد، این است که در آموزشها، تمرینات بسیار جالبی معرفی شدهاند که والدین میتوانند آنها را با فرزندان خود انجام دهند.
درباره نویسنده
دکتر میشل بربا، روانشناس تربیتی مشهور و متخصص در مسائل والدین، قلدری و رشد شخصیت است. هدف او از این کار، کمک به تقویت شخصیت و انعطافپذیری کودکان، ایجاد خانوادههایی مستحکم، ایجاد فرهنگی دلسوزانه و عادلانه در مدرسه و کاهش خشونتها علیه همسالان است. راهنماییهای عملی و مبتنی بر پژوهش او در نتیجه کار با بیش از یک میلیون والد و معلم در سراسر جهان به دست آمده است.
کتابهای میشل بربا باعث شده است که او جوایز متعددی دریافت کند و ۲۲ کتاب او به ۱۴ زبان مختلف ترجمه شود. دکتر میشل بربا، یکی از چهرههای شناخته شده در زمینه رشد کودکی است و در برنامههای تلویزیون متعددی در آمریکا حضور داشته است. صحبتهای او در تدکس حدود ۱۵ هزار بازدید به دست آورده است. در حال حاضر دکتر میشل بربا به همراه همسر و سه پسرش در کالیفرنیا زندگی میکند.
سرفصلهای کتاب کلیدهای پرورش مهارت دوست یابی در کودکان و نوجوانان
کتاب کلیدهای پرورش مهارت دوست یابی در کودکان و نوجوانان در سه بخش نوشته شده است که پس از سخن ناشر و مطرح شدن این سه بخش به مطلبی نیز با عنوان دعوت به مهمانی پرداخته شده است. در ادامه با بخشهای کتاب بیشتر آشنا میشوید.
- بخش اول: چرا دوستان تا این اندازه برای فرزندتان اهمیت دارند؟
- بخش دوم: دوستی از خانه آغاز میشود.
- بخش سوم: ۲۴ مسئله مهم دوستی و راه حل آنها
- مشاجره
- دوستان بد
- سابقه بد
- ریاستطلب
- مورد زورگویی و سوء استفاده قرار گرفتن
- دار و دسته
- بیتوجهی
- متفاوت
- سهیم نکردن
- دعوا
- شایعهپراکنی
- تندخو
- بیعاطفه
- حسود و دلخور
- طردشده
- تازهوارد
- فشار همسالان
- خجالتی
- خواهر و برادرها
- خبرچینی
- مورد تمسخر واقع شده
- بگو مگو کردن و قطع دوستی
- بیش از حد رقابتجو
- بیش از حد حساس
- دعوت به مهمانی
بخشهایی از کتاب
«یکی از بهترین روشهای کمک به فرزندتان برای ایجاد دوستی و حفظ آن، تشویق فعالیتها و رویدادهایی در خانه است. در نهایت، دوستی در خانه شروع میشود. قرار بازی در خانه با دوستان فرصتی عالی است تا دوستان فرزندانتان و والدین آنها را بشناسید و رفتار فرزندتان را با دیگر بچهها نظارت کنید تا بهتر بتوانید برخورد اجتماعی او را بهبود ببخشید. همچنین، این کار روشی عالی برای فرزندتان است تا مهارتهای دوستیابی را فراگیرد. علاوه بر آن، چیزی بهتر از این نیست که صدای خنده، زمزمههای رمزگونه و شادی را در خانه بشنوید.» (صفحه ۵۷)
«نقشهای خانواده را چرخشی کنید. یک روش برای کمک به فرزندتان در جهت درک ارزش سهیم کردن، یافتن فرصتهایی برای چرخش نقشهای مختلف خانوادگی و امتیازات است. به گونهای که هریک از اعضاء خانواده به نوبت آن نقش یا امتیاز را داشته باشند. موارد نمونه میتوانند انجام چرخشی کارهای خانه: انتخاب برنامههای تلویزیونی، فیلیم، سیدی، پیکنیک خانوادگی، دسر یا حتی نشستن در صندلی جلوی اتومبیل باشد. اگر جلسات خانوادگی دارید برای رئیس جلسه، اعضای مجلس، طراح جلسه و منشی، نقشهای چرخشی داشته باشید.» (صفحه ۲۸۵)
«دیدن کودکی خجالتی، ترسو یا مردد میتواند دردناک باشد. این بچهها وابسته هستند، به نظر ناراحت یا گرفته میآیند، گریه میکنند یا به والدینشان میچسبند.در نتیجه، آنها اوقاتی شاد ندارند و زندگی را آنگونه که باید تجربه نمیکنند. چنانچه به آنها کمک نکنید که کاری در این جهت انجام دهند ناتوانی در پیوستن به یک گروه و ایجاد دوستیهای جدید در بقیه عمر آنها را گرفتار خواهد کرد. اگر فرزندتان خجالتی است این احتمال وجود دارد که شخصیت او بیشتر درونگرا و حساس است. این به آن معنا نیست که او را تبدیل به فردی برونگرا کنیم.» (صفحه ۴۴۶)
همانطور که مطرح شد کتاب کلیدهای پرورش مهارت دوست یابی در کودکان و نوجوانان، یک راهنمای گام به گام برای مشکلاتی است که امروزه بسیاری از والدین و کودکان با آنها روبرو میشوند. اگر شما با مسائلی مانند نحوه دوستیابی و نگهداری دوستان، غلبه بر قلدری، خشونت، فشار همسالان و سایر مشکلات اجتماعی در فرزندتان روبرو هستید پیشنهاد میکنیم این کتاب را مطالعه و از تمرینات عملی آن استفاده کنید.