فرزندپروری میتواند یک روند بسیار لذتبخش باشد. با این حال، مادر و پدر بودن با چالشهایی در تربیت کودک نیز همراه است. به عنوان مثال، بسیاری از کودکان به مشکلاتی در تمرکز دچار هستند.
اگر فرزند شما نیز با این مشکلات مواجه است، میتوانید با استفاده از چند راهکار حواس پرتی در کودکان را کاهش دهید. در ادامه مقاله به این راهها پرداخته شده است. اما قبل از آن لازم است بدانید موارد معمولی که باعث حواس پرتی در کودکان میشوند چیست.
۵ عامل رایج حواس پرتی در کودکان
مشکل در تمرکز میتواند به طرق مختلفی در داخل و خارج از مدرسه بر روی کودکان تاثیر بگذارد. حواس پرتی در کودکان میتواند در اثر عواملی به وجود بیاید که از چشم شما پنهان ماندهاند. در ادامه به ۵ عامل حواسپرتی در کودکان میپردازیم.
۱. وسایلی که کودک با آنها بازی میکند
برخی از کودکانی که در تمرکز کردن مشکل دارند، بیشفعال نیز هستند. این کودکان ممکن است بدون اینکه متوجه باشند وسایلی را بردارند یا با آنها بازی کنند. دادن یک اسباببازی تاییدشده به کودکان مانند توپ استرس میتواند به آنها کمک کند تا با این حواسپرتی کنار بیایند.
۲. زنگ تلفن
تمرکز کودکان ممکن است به سادگی توسط وسایل خارجی به هم بخورد. این مسئله انتخاب آنها نیست. ممکن است بخشی از مغز که مسئولیت فیلتر اطلاعات را به عهده دارد، در این کودکان کوچکتر از سایرین باشد. به همین دلیل قرار دادن تلفن در اتاقی دیگر یا کم کردن صدای آن میتواند به کاهش حواس پرتی در کودکان کمک کند.
۳. لباس خارشآور
برخی از کودکانی که دچار مشکلات تمرکز هستند در پردازش حسی نیز با مشکل مواجهاند. این بدان معنی است که مغز آنها در برابر صدا، مناظر، لمس و سایر اطلاعات حسی واکنش متفاوتی نشان میدهد. کودکانی که به لمس حساس هستند، میتوانند از طریق حسی که بر روی پوستشان احساس میشود مانند جورابهای خارشآور دچار ناراحتی شوند. آنها ممکن است بر روی آن احساس خارش متمرکز شوند که این مسئله میتواند آنها را از مسائل دیگر منحرف کند. بنابراین در این زمینه خرید لباسهای نرم یا کندن برچسبهای آنها بسیار مفید هستند.
۴. کسی که از کنار در عبور میکند
کودکانی که دچار حواسپرتی هستند حرکات را از گوشه چشم خود مشاهده میکنند. بنابراین، نادیده گرفتن این حرکات برای آنها دشوار است. به همین دلیل اگر کودک در کنار پنجره یا سایر مناطق پررفت و آمد ننشیند تمرکزش بهبود پیدا میکند.
۵. افکار شخصی
کودکانی که دچار حواسپرتی هستند فقط توسط عوامل بیرونی، تمرکز خود را از دست نمیدهند. افکارشان نیز میتواند به راحتی موجب حواسپرتی در آنها شود و غالبا رویاپردازی میکنند. بنابراین، تقسیم تکالیف به تکالیف کوچکتر و پخش موسیقی در این موقعیتها مفید است. پیشنهاد میکنیم در این زمینه مقاله بهترین موسیقی برای تمرکز را مطالعه کنید.
راههای کاهش حواس پرتی در کودکان
نکات سادهای که در ادامه مطرح میشود به کودکی که دچار حواسپرتی است و نمیتواند تکالیفش را کامل انجام دهد، کمک میکند. در ادامه با راههای کاهش حواس پرتی در کودکان آشنا میشوید. علاوه بر استفاده از این راهها میتوانید از کتاب روشهای تقویت توجه و تمرکز در کودکان نیز کمک بگیرید.
۱. محیط خانه را آرام نگه دارید
اگر فرزندتان تکالیفش را انجام نداد نیازی با خشونت با او رفتار کنید. البته همه پدر و مادرها گاهی اوقات کنترل خشم خود را از دست میدهند و ممکن است بر سر فرزند خود فریاد بزنند. اگر این اتفاق برای شما هم افتاد از کودکتان عذرخواهی کنید و به او اطمینان دهید که او را دوست دارید.
۲. حواسپرتی ناشی از رسانهها را در خانه محدود کنید
بسیاری از کودکان نمیتوانند مانند بزرگسالان سر و صداها را فیلتر کنند. پخش برنامههای تلویزیون در حالی که فرزندتان در حال انجام تکالیفش است، میتواند موجب حواسپرتی او شود. در روز اجازه دهید کودک فقط یک ساعت تلویزیون ببیند یا با موبایل و تبلت سرگرم شود. همچنین از قرار دادن تلویزیون در اتاق کودک اجتناب کنید و در زمانهای غیر ضروری تلویزیون را خاموش کنید.
۳. ببنایی و شنوایی فرزندتان را ارزیابی کنید
اگر فرزندتان در مدرسه ناگهان دچار مشکل شد، او را برای ارزیابی بینایی و شنوایی نزد متخصص ببرید. بعضی از اوقات، کودکان قادر به بیان این مسئله نیستند که نمیتوانند به صورت واضح ببینند یا بشنوند.
۴. حداقل یک بار در روز در کنار فرزندتان حضور کامل داشته باشید
هر روز چند دقیقه برای فرزندتان وقت بگذارید و صد در صد توجه خود را به او معطوف کنید. برای او کتاب بخوانید، با یکدیگر بازی کنید یا با هم نقاشی بکشید. اگر بازی کردن در بیرون از خانه را ترجیح میدهید، میتوانید به پارک بروید یا برای مثال با فرزندتان بدمینتون بازی کنید.
۵. حضور مثبت داشته باشید
وقتی فرزندتان پیش شما است با همسرتان مشاجره نکنید. کودکان نیز میتوانند به اندازه بزرگسالان نگران شوند. شنیدن مشاجره والدین یا حتی صحبت کردن با صدای بلند میتواند برای کودکان ترسناک باشد. حتی ممکن است کودک فکر کند که والدینش میخواهند از یکدیگر طلاق بگیرند. بنابراین، به فرزندتان فقط نکات خوب زندگی را بگویید و بحثهای خود را زمانی انجام دهید که فرزندتان پیش شما نیست.
۶. در خانه قوانین واضحی تعیین کنید و آنها را به صورت مداوم اجرا کنید
والدین لازم است در مورد قوانین با فرزندشان به توافق برسند و از اجرای آنها حمایت کنند. داشتن قوانین واضح به خصوص برای کودکانیکه در تمرکز کردن مشکل دارند بسیار مهم است.
۷. کودک خود را در یک کلاس ورزشی ثبت نام کنید تا انرژی اضافی او هدایت شود
اگر کودک شما بیشفعال است ممکن است انرژی بیشتری برای صرف کردن داشته باشد. به یاد داشته باشید مایکل فلپس، شناگر دارای مدال طلای المپیک، در تمرکز در کلاس مشکل داشت و مبتلا به ADHD تشخیص داده شد. فلپس پس از چهار سال مصرف دارو تصمیم گرفت که این دارو را کنار بگذارد. او با کمک و حمایت پزشک خود در ۱۳ سالگی مصرف دارو را ترک کرد. فلپس یاد گرفت که با استفاده از قدرت ذهن، کمتوجهی خود را در مدرسه کنترل کند و انرژی اضافی خود را در شنا کردن صرف کند.
در نهایت، لازم به یادآوری است تربیت کودکی که مشکلات تمرکز دارد میتواند بسیار دشوار باشد. با این حال، اگر نکات مطرح شده در این مقاله در مورد حواس پرتی در کودکان را رعایت کنید میتوانید در رشد تمرکز و توجه کودک، سطح پختگی، عزت نفس و اعتماد به نفس فرزندتان تاثیر مثبتی داشته باشید.فراموش نکنید که در این مسیر نیاز به صبر و زمان دارید. بنابراین، انتظار نداشته باشید تغییرات سریعا رخ دهند.
۰ دیدگاه