بیماری کرونا علائم متعددی دارد که مهمترین آنها تب، سرفه خشک و خستگی مفرط هستند. کودکان کمتر دچار کرونا میشوند و کمتر از خود علائم حاد نشان میدهند. اما اعضای خانواده باید با علائم کرونا در کودکان آشنا باشند و برای برداشتن قدمهای بعدی آمادگی داشته باشند.
مهمترین نکته در پیشگیری و درمان کرونا، حفظ آرامش و برخورد منطفی با این پدیدهی جهانی است. همواره توصیههای بهداشتی را جدی بگیرید و برای تشخیص، تجویز و درمان به پزشک متخصص رجوع کنید.
علائم کرونا در کودکان و نوجوانان
اغلب کودکانی که دچار بیماری کرونا شدهاند، علائم خفیفی دارند و یا اصلا علائمی ندارند. اما طبق تحقیقات در این شرایط هم میتوانند بیماری را منتقل کنند. البته، تعدادی از کودکان نیز با علائم شدید بستری میشوند. بیماری شدید در کودکان، اغلب در بین نوزادان کمتر از یک سال مشاهده میشود.
متخصصان بهطور مداوم تلاش میکنند تا رایجترین علائم کرونا در کودکان را ارزیابی و آن را بهروزرسانی کنند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها دائما این لیست را در وبسایت CDC بهروزرسانی میکند.
شایعترین علائم کرونا در کودکان تب و سرفه است. اما، ممکن است این علائم در افراد مختلف متفاوت ظاهر شود.
علائم بیماری کروتا در کودکان عبارتاند از:
- تب حداقل ۳۷/۷ درجه سانتیگراد
- لرز
- بروز مجدد یا بدتر شدن احتقان یا آبریزش بینی که با علائم آلرژی همراه نباشد
- بروز مجدد سرفه بیاختیار که باعث دشواری در تنفس شود
- تنگی تنفس یا دشواری در تنفس
- کوفتگی
- درد عضله یا درد در بدن
- سر درد
- از دست دادن حس بویای یا چشایی
- دل درد
- حالت تهوع یا استفراغ
- نداشتن اشتها یا اشتهای بسیار کم، بهویژه در نوزادان زیر یک سال
- اسهال
- گلو درد
نکته: اگر فرزندتان دچار بیماری آلرژی، آسم یا سرفه مزمن است. شرایط را با حالات همیشگی او مقایسه کنید. اگر تغییری نسبت به حالت معمول مشاهده کردید، نسبت به درمان اقدام کنید.
چرا کودکان واکنشهای متفاوتی نسبت به علائم کرونا نشان میدهند؟
پاسخ این سوال هنوز کاملا مشخص نیست. اما، متخصصان چندین احتمال را مطرح میکنند:
- احتمال دارد کودکان به دوز ضعیفتری از ویروس کرونا آلوده شده باشند که علائمی شبیه به سرماخوردگی دارد.
- از آنجایی که کودکان اغلب بیشتر از بزرگسالان سرما میخورند، سیستم ایمنی بدن آنها آمادگی بیشتری برای مبارزه با کرونا دارد.
- احتمال دارد سیستم ایمنی بدن کودکان نسبت به سیستم ایمنی بزرگسالان در برابر ویروس کرونا متفاوت عمل کند.
- ممکن است سیستم ایمنی بدن بزرگسالان بیش از حد در برابر ویروس واکنش نشان دهد. همین موضوع باعث آسیب بیشتر به بدن آنها شود و آنها را بیشتر درگیر بیماری کند. در حالی که این اتفاق ممکن است بهندرت در کودکان رخ دهد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
هنگامی که علائم نام برده شده در قسمت قبل و همچنین، علائمی که در ادامه آنها را معرفی خواهیم کرد از حالت خفیف به حالت حاد تبدیل شد، فورا با اورژانس تماس بگیرید. علائمی چون،
- مشکل تنفسی
- درد یا احساس فشار در قفسه سینه که از بین نمیرود
- ناتوانی در بیدار شدن یا بیدار ماندن، حتی هنگامی که فرد احساس خستگی نمیکند
- کبودی لب یا صورت
اینها تنها علائم حاد موجود نیستند. ممکن است این علائم در همه یکسان نباشد یا حتی علائم حاد دیگری وجود داشته باشد که هنوز گزارش نشده است. اما در این شرایط بهتر است با پزشک متخصص در ارتباط باشید. با او در مورد تست کرونا صحبت کنید. در این مرحله، پزشک تصمیم میگیرد که بیماری کودک در خانه قابل معالجه است یا باید بستری شود.
در صورت مشاهده علائم کرونا در کودکان چه کاری انجام دهیم؟
درصورت مشاهده علائم کرونا، بر احساسات خود مسلط باشید. در صورت حاد شدن علائم با پزشک متخصص تماس بگیرید. اگر تست کرونا فرزندتان مثبت شد، همه اعضای خانواده باید در قرنطینه باقی بمانند تا جواب تست آنها منفی شود.
قبل از مطمئن شدن از جواب تست، اگر سایر اعضا علائم خفیفی داشتند، باید در خانه بمانند. تا زمانی که مطمئن نشدند که با حضور در جامعه بیماری را به فرد دیگری منتقل نمیکنند، نباید قرنطینه را ترک کنند.
اگر سایر افراد خانواده و حیوانات خانگی مبتلا نشده بودند، آنها را تا حد امکان از بیمار دور نگه دارید.
اگر در این فاصله فرزندتان به مدرسه رفته است، حتما ابتلا کودک به کرونا را با مدیر مدرسه درمیان بگذارید.
تنها یک نفر از اعضای خانواده را برای رسیدگی به کودک انتخاب کنید و مطمئن شوید که او تمامی موازین بهداشتی (از جمله پوشیدن ماسک و لباس مخصوص) را رعایت میکند.
اگر فرزندتان بیش از ۲ سال سن دارد و بدون اینکه دچار مشکل تنفسی شود میتواند ماسک بزند، از او بخواهید که این کار را انجام دهد. مخصوصا زمانی که دارید از او مراقبت میکنید.
در صورت امکان، کودک بیمار از دستشویی دیگری استفاده کند که سایر اعضا را آلوده نکند. اگر مقدور نیست، بعد از هربار استفاده کودک، دستشویی را ضد عفونی کنید.
همه اعضای خانواده باید دائما دستهایشان را با آب و صابون به مدت ۲۰ دقیقه بشویند. یا از الکل و مواد ضد عفونی کننده استفاده کنند.
وسایلی که زیاد لمس میشوند مانند دستگیره درها، کلیدهای روشنایی، اسباببازی، کنترل تلویزیون، تلفن باید هر روز ضدعفونی شوند.
چه کودکانی بیشتر در معرض خطر بیماری کرونا هستند؟
نوزادان کمتر از یک سال و کودکانی که بیماری زمینهای دارند در معرض خطر بیشتری هستند. آنها ممکن است شدیدتر از بقیه به این بیماری دچار شوند.
در ادامه بیماریهایی را مشاهده میکنید که وجود آنها میتواند خطر کرونا را افزایش دهد:
- آسم یا بیماریهای مزمن ریوی
- دیابت
- مشکلات ژنتیکی، متابولیسمی یا بیماریهای مرتبط با مغز و اعصاب
- بیماری سلولی
- مشکلات قلبی مادرزادی
- بیماریها و داروهایی که سیستم ایمنی را تضعیف میکنند
- مشکلات پیچیده پزشکی (کودکانی که بیماریهای مختلفی دارند که تمام سیستم بدن را مختل میکند)
- چاقی
و این لیست میتواند همچنان ادامه یابد. برای آگاهی و بهروز نگه داشتن اطلاعات خود بهتر است به مرکز پیشگیری و کنترل بیماریها، CDC مراجعه کنید.
در پایان
علائم بیماری کرونا در افراد مختلف با توجه به قدرت سیستم ایمنی و میزان توانایی بدن آنها متفاوت است. کودکان به دلیل نحوه عملکرد متفاوت سیستم ایمنی نسبت به بزرگسالان ممکن است به بیماری خفیفتری مبتلا شوند.
به محض حاد شدن علائم بیماری با پزشک مشورت کنید و در صورت صلاحدید پزشک حتما به بیمارستان مراجعه کنید. اما، قبل از هرچیز خونسردی خود را حفظ کنید. چرا که استرس نهتنها به شما کمک نمیکند، بلکه ممکن است شما را نیز بیمار کند. علاوه بر اهمیت به سلامت جسمانی کودک در صورت ابتلا به کرونا، شرایط روحی او را نیز در نظر بگیرید. برای آشنایی بیشتر با این موضوع به مقاله کمک به سلامت روان کودکان در کرونا مراجعه کنید.
سوال و جواب
بیماری کرونا چه علائمی دارد؟
تب، سرفه خشک و خستگی مفرط از علائم شایع بیماری کرونا هستند. از علائم دیگری که مشاهده شده است میتوانیم به از دست دادن حس بویایی و چشایی، سر درد، گلودرد، گرفتگی بینی، قرمزی چشمها، اسهال و راش پوستی اشاره کنیم.
آیا ممکن است نوزادان هم به بیماری کرونا مبتلا شوند؟
بله، ابتلا به کرونا در هر سنی ممکن است. اما، تعداد نوزادانی که تاکنون کرونا گرفتهاند، بسیار اندک است.
چه مدت طول میکشد تا علائم کرونا بروز کنند؟
بهطور میانگین از زمان آلوده شدن به ویروس کرونا چیزی حدود ۵ تا ۶ روز طول میکشد تا علائم نشان داده شود. اما ممکن است این مقدار تا ۱۴ روز هم طول بکشد.
کودکان باید از چه نوع ماسکی استفاده کنند؟
کودکانی که کاملا سالم هستند میتوانند از ماسکهای غیر طبی یا پارچهای استفاده کنند. اما، کودکانی که دچار بیماریهای زمینهای مانند سرطان، کیستهای فیبروزی یا بیماری نقص ایمنی هستند، باید از ماسکهای طبی استفاده کنند.
نکات کلیدی
- مهمترین علائم کرونا تب، سرفه خشک و خستگی مفرط هستند.
- کودکان زیر یک سال و کودکانی که بیماریهای زمینهای دارند، ممکن است علائم شدیدتری از خود نشان دهند.
- با مشاهده علائم حاد و پایدار از جمله مشکلات تنفسی، کبودی لبها، درد یا احساس فشار در قفسه سینه به پزشک مراجعه کنید.