کودکان بطور مداوم در حال تصمیمگیری هستند. اینکه چه لباسی بپوشند، چه غذایی بخورند یا چه بازی انجام دهند، تصمیماتی هستند که هر روزه ذهن کودک شما را به خود مشغول میکند. تصمیمگیریهای کودکان گاهی عجولانه، هیجانی و بدون فکر کردن انجام میشود. اما به مرور که کودکان بالغ میشوند و باید سنجیده انتخاب کنند. چرا که تصمیمات آنها نه تنها زندگی خود بلکه اطرافیان را هم تحت تاثیر قرار میدهد.
اینجاست که آموزش مهارت تصمیمگیری در کودکان اهمیت پیدا میکند. اینکه بازی مهارت تصمیمگیری چه تاثیری بر بهبود توان تصمیمگیری در کودکان خواهد داشت، سوالی است که پاسخ آن را در این مطلب پیدا میکنید. در این مقاله با تعدادی از بازیهای ساده و در عین حال موثر برای بهبود مهارتهای شناختی کودکان آشنا میشوید.
۱. صندلی بازی
صندلی بازی تاثیر زیادی در آموزش مهارت تصمیم گیری به کودکان دارد. برای شروع این بازی نیاز به همکاری چند نفر دارید. در ابتدا برای هر نفر یک صندلی قرار دهید. با شروع موسیقی، بچه ها باید دور اتاق بچرخند و به محض قطع موسیقی هرکسی روی یک صندلی بنشیند.
حالا یکی از صندلیها را بردارید و مجددا بازی را تکرار کنید. این بار با توقف آهنگ، آخرین کسی که نتواند روی صندلی بنشیند از بازی خارج میشود. بازی را با همین قانون ادامه دهید و در هر مرحله یکی از صندلیها را کم کنید. آخرین کودکی که بتواند صاحب تنها صندلی باقی مانده در بازی شود، برندهی بازی است.
لازمهی موفقیت در این بازی، سرعت در تصمیمگیری است. با صندلیبازی، کودکان یاد میگیرند چگونه بهترین انتخاب را در کوتاهترین زمان داشته باشند. آنها به خوبی میدانند اگر به سرعت خود را به صندلی نرسانند، بازنده خواهند بود. بنابراین با آگاهی از عواقب تصمیم خود، برای برندهشدن در بازی تلاش میکنند.
۲. بازی دوز
بازی دوز یکی از مشهورترین بازیهای فکری دونفره اس که برای انجام آن به امکانات چندانی نیاز ندارید. تنها کافیست یک تکه مقوا و چند مهرهی بازی داشته باشید تا سرگرمی جذابی برای کودک خود ایجاد کنید.
دوز یک بازی مهارت تصمیمگیری است. بازیگر باید مهرههای خود را در یک ردیف سه تایی افقی، عمودی یا مورب بچیند. در عین حال باید با پیشبینی حرکت بعدی حریف و قرار دادن مهرهی خود در خانهی مناسب، مانع چیدن مهرههای او در یک ردیف شود.
برنده شدن در این بازی نیازمند تمرکز و انجام حرکات حساب شده است. از این رو این بازی ساده و سرگرم کننده میتواند تاثیرات مفیدی بر تقویت مهارت تصمیمگیری کودکان داشته باشد.
۳. مورچه یا فیل؟
بازی فیل یا مورچه، در واقع نوعی بازی پرسش و پاسخ است. برای این بازی به کارتهایی با تصاویر حیوانات نیاز دارید. اصول بازی به این ترتیب است که ابتدا عکس دو حیوان مختلف مثل مورچه و فیل را به کودک نشان میدهید. سپس از او سوال کنید که ترجیح میدهد به جای کدام یک از این دو حیوان باشد. کودک شما باید دلیلی برای این انتخاب داشته باشد.
علاوه بر حیوانات، میتوانید از موضوعات دیگری هم برای ساخت کارتها استفاده کنید. شما در این بازی مهارت تصمیمگیری کودک خود را تقویت میکنید و به او یاد میدهید به جزئیات و ویژگیهای شخصیتی خود پی ببرد.
۴. قایم موشک
قایم موشک یکی از قدیمیترین بازیهای کودکانه است که نیازی به هیچ ابزار و امکاناتی ندارد. بازی به این ترتیب است که یکی از شرکت کنندهها چشمان خود را میبندد و کودکان دیگر باید در اولین فرصت، جایی برای مخفی شدن پیدا کنند.
قانون بازی این است که کودکان حق ندارند در مکانهای قبلی پنهان شوند. آنها هر بار باید به دنبال یک جای جدید باشند. در این بازی کودکان یاد میگیرند که انتخاب مکان اشتباه باعث بازنده شدن آنها میشود.
۵. نقش بازی کردن و اجرای نمایش
اجرای نمایش یکی از بهترین بازیهایی است میتوانید با فرزندان خود انجام دهید. کودکان توان خیالپردازی بالایی دارند. آنها هر روز خود را در نقش شخصیتهای کارتونی تصور میکنند. بازی کردن در نقش یک قهرمان، پزشک، مهندس، آشپز و… میتواند کودکان را در تمام روز سرگرم کند.
نقشبازیکردن روشی جذاب و سرگرمکننده است که کودکان را ترغیب میکند تا با مشاغل مختلف آشنا شوند و انگیزهی دیگران برای انتخاب این شغلها را درک کنند.
۶. داستان رو کامل کن
خیالپردازی بخشی از شخصیت کودکان را تشکیل میدهد. شما میتوانید از این ویژگی برای ایجاد یک بازی مهارت تصمیمگیری استفاده کنید. به این صورت که یک داستان که فرزندتان قبلا نشنیده را انتخاب کنید و بخشی از آن را تعریف کنید. تعریف مابقی ماجرا را به عهدهی کودک بگذارید.
از او بخواهید ادامهی داستان را همانطور که دوست دارد، تعریف کند. فرزند شما میتواند با استفاده از قدرت تخیل خود، پایانهای متفاوت و جذابی برای داستان بیان کند.
۷. دومینو
بازی دومینو قاعده و قانون خاصی ندارد و یک کودک ۵ ساله به سادگی از پس آن برمیآید. کودکان در این بازی یاد میگیرند چه مهرههایی را انتخاب کنند و به چه صورت آنها را در کنار هم بچینند.
شرکتکنندگان برای برنده شدن در این بازی باید به انتخابهای خود دقت کنند. بنابراین دومینو به عنوان یک بازی مهارت تصمیمگیری، به فرزندان شما میآموزد چگونه با قدرت فکر خود، مسیرهای صحیح را انتخاب کنند.
۸. بازیهای رومیزی
بازیهای سادهی رومیزی و بازی با کارتهای مختلف روشی جالب و سرگرم کننده است که به کودکان آموزش میدهد به درستی انتخاب کنند و در ادامه نتیجهی انتخاب خود را ببینند. این بازیها برای کودکان با سنین مختلف طراحی شده است که شامل چندین مرحله با قوانین مشخص هستند.
به دلیل استقبال گستردهی کودکان و والدین، امروزه این بازیها تنوع گستردهای یافتهاند. بازیهای رومیزی از جمله بازیهای جذاب خانوادگی است که نه تنها کودکان بلکه سایر اعضای خانواده را هم سرگرم میکند.
ابتدا بر اساس موضوع مورد علاقهی خود یک بازی را انتخاب و قواعد آن را مطالعه کنید. این سرگرمی نوعی بازی مهارت تصمیمگیری است. بنابراین در مورد قوانین بازی و نحوهی اجرای مراحل مختلف آن با کودک خود گفتگو کنید و اجازه دهید او تصمیمگیرندهی نهایی باشد. این بازی ها علاوه بر تقویت مهارت های شناختی کودکان، تاثیر زیادی در ایجاد صمیمیت بین کودکان و والدین دارد.
۹. بازی حافظه
بازی حافظه نتایج موثری در تقویت حافظه کودکان دارد. برای شروع این بازی به کارتهایی با تصاویر مختلف نیاز دارید. از هرکارت یک جفت داشته باشید. ابتدا همهی کارتها را روی میز بچینید. سپس تصاویر را به پشت برگردانید و از کودک بخواهید کارتهای مشابه را پیدا کند. او باید در هر نوبت یک کارت و جفت آن را بردارد. اگر دو کارت انتخابی یکسان نبودند، باید آنها را به جای خود بازگرداند. این بازی به خوبی حافظهی تصویری کودکان را به کار میگیرد و نیاز به تمرکز بالایی دارد. در نهایت، برندهی این بازی فردی است که بیشترین تعداد کارتهای جفت را پیدا کند.
اما بازی حافظه چگونه مهارت تصمیمگیری کودکان را بهبود میدهد؟ کودکان برای برنده شدن در این بازی باید عاقلانه تصمیم بگیرند. به عنوان مثال اگر مکان تقریبی عکسهای جفت را میداند، بهتر است ابتدا عکسهایی را انتخاب کند که از جای آنها مطمئنتر است.
اگر جای دیگر عکسها را به یاد نمیآورد، میتواند به صورت تصادفی یک عکس بردارد و آن را ببینید. این کار کمک میکند جای عکس جفت آن را به خاطر بیاورد. در نهایت این انتخابهای بازیکن است که نتیجهی بازی را تعیین میکند. تمرین و تکرار این نوع بازی مهارت تصمیمگیری، به مرور توانایی تصمیمگیری را در کودکان تقویت میکند.
۱۰. گرفتارشدن در جزیرهی متروکه
سرگرم شدن با بازیهای پرمعما و هیجان انگیز، همواره جذابیتهای خاص خود را دارد. در مرحلهی اول، کودکان برای فرار از جزیرهی خیالی باید ابزار و امکانات لازم را انتخاب کنند و برای عبور از موانع و خطرهای موجود به سوالات مطرح شده پاسخ صحیح دهند.
این بازی به خوبی مهارت تصمیمگیری کودک شما را تقویت میکند. چرا که ساختار بازی براساس پاسخگویی به سوالات و انتخاب مسیرهای مختلف طراحی شده است. کودکان یاد میگیرند انتخاب مسیر اشتباه همراه با سردرگمی و موانع و خطرات بیشتری خواهد بود.
سخن نهایی
بازیهای عنوان شده در این مقاله با هدف تقویت مهارت تصمیمگیری در کودکان طراحی شدهاند. اگرچه این بازیها جنبهی سرگرمی دارند، اما با نگاه عمیقتری متوجه تاثیرات آنها بر افزایش اعتماد بنفس کودکان برای تصمیمگیری در موقعیتهای مختلف خواهید شد. بنابراین بهتر است توجه بیشتری روی سرگرمی کودکان خود داشته باشید. حتی زمان بیشتری را برای بازی با آنها اختصاص دهید.
به کودکان یاد دهید برد یا باخت در بازی مهارت تصمیمگیری اهمیت چندانی ندارد. آنچه مهم است، تغییراتی است که این بازی در آنها ایجاد می کند. بنابراین نباید منجر به ایجاد غرور و یا حسادت در کودکان شوند. این بازیها تنها تعداد محدودی از سرگرمیهای موثر در تقویت مهارتهای شناختی کودکان است.
شما نیز میتوانید برای کامل کردن این لیست به ما کمک کنید و تجربیات خود در این زمینه را با سایر والدین به اشتراک بگذارید. نظرات و پیشنهادات خود را در بخش کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
۰ دیدگاه