داد زدن، دعوا کردن، قشقرق به پا کردن، کتک زدن برای شما آشنا به نظر میرسد؟ اینها رفتارهای معمول کودکانی است که به سرعت عصبانی میشوند. با این حال فراموش نکنید که خشم کودکان همیشه خود را به صورت طغیان نشان نمیدهد. برخی از بچهها احساسات شدید را درون خود نگه میدارند.خشم آزادنشده و ناکامیهای فرو خورده میتوانند باعث اضطراب و افسردگی شوند. به همین آموزش راه های ابراز خشم در کودکان اهمیت بسیار زیادی دارد.
خشم احساسی طبیعی است. بسیاری از والدین ترجیح میدهند عصبانیت فرزند خود را نبینند. اما لازم است بدانید که برای مراقبت از سلامت کودک، او باید بتواند همه احساسات خود را ابراز کند. پذیرش احساسات کودک و اجازه دادن به او برای ابراز عواطف خود، میتواند به بهبود خلق فرزندتان، کمک بسیار زیادی بکند. در ادامه به این موضوع میپردازیم که چگونه به فرزندتان کمک کنید خشم خود را با راههای مناسبی ابراز کند.
راه های ابراز خشم در کودکان
وقتی راه های ابراز خشم را به کودکان یاد میدهیم ممکن است بتوانیم از تاثیرات منفی آن، قبل از وقوع جلوگیری کنیم. کودکان باید یاد بگیرند جرئتمند باشند، پرخاشگر نباشند و از راههای سالمی برای بروز عصبانیت خود استفاده کنند. در ادامه به راه های ابراز خشم در کودکان میپردازیم.
۱. آموزش واژگان مربوط به احساسات به کودک
بسیاری از بچهها به این دلیل پرخاشگری میکنند که نمیدانند چگونه احساسات خود را از طریق کلمات بیان کنند. آنها برای ابراز خشم خود نیاز دارند واژگان مربوط به احساسات را یاد بگیرند. میتوانید با این چند کلمه شروع کنید: عصبانی، ناراحت، آشفته، مضطرب، خشمگین، عصبی، بیقرار و… هنگامی که فرزندتان، این کلمات را یاد گرفت، او را تشویق کنید که عصبانیت خود را بگوید.
این نکته نیز لازم به ذکر است که فرزند شما ممکن است داد بزند: «من عصبانی هستم» یا فریاد بزند: «تو من رو خیلی عصبانی میکنی». در این مواقع، او را تنبیه نکنید. این کار دقیقا همان کاری است که میخواهید فرزندتان به جای پرخاشگری انجام دهد. در این مورد، خواندن مقاله آموزش ابراز احساسات به کودکان میتواند برای شما مفید باشد.
۲. آموزش گفتگو با خود
پیام ساده و و مثبتی را به کودک آموزش دهید تا او در مواقع استرس به خودش بگوید. به عنوان مثال: «صبر کن و آرام باش»، «کنترل خودت رو حفظ کن» یا «من از پسش برمیام».
۳. خالی کردن عصبانیت خود بر روی شیء دیگر
ضربه زدن به بالش، شوت کردن توپ در سبد، مشت زدن به کیسه بوکس، سنگ پرتاپ کردن به سمت دیوار (به شرطی که فردی در آن اطراف نباشد)، ضربه زدن به دیوار با دستکش برخی از این روشها هستند. به فرزند خود کمک کنید که موثرترین راه برای آرام کردن خلق خود را پیدا کند و سپس او را به استفاده از آن روش تشویق کنید. مطالعات نشان میدهند که این روش میتواند نتیجه معکوس داشته باشد و تکانشگری فرزندتان را افزایش دهد. بنابراین، زمانی استفاده از آن را در فرزندتان تشویق کنید که متوجه شدهاید این روش در کاهش عصبانیت او موثر است.
۴. رفتن به مکانی آرام
با فرزند خود مکانی را در خانه ایجاد کنید که هر وقت او عصبانی شد برای آرام کردن خود به آنجا برود. چند وسیله آرامشبخش مثل کتاب، موسیقی، خودکار و کاغذ را نیز در این مکان برای فرزندتان قرار دهید. سپس او را تشویق کنید که هر وقت عصبانی شد برای آرام کردن خود به آنجا برود.
۵. پاره کردن خشم
به فرزندتان یاد بدهید آنچه باعث عصبانیتش شده است را بنویسد یا آن را نقاشی کند. سپس کاغذ را پاره کند و از این طریق، عصبانیت خود را دور بریزد. همچنین کودک میتواند با این کار تصور کند که خشم در حال تقسیم به قطعات کوچک و ترک کردن او است. خواندن کتاب کنترل خشم و پرخاشگری در کودکان نیز میتواند به شما کمک کند که چگونه به فرزندتان یاد بدهید خشم خود را مدیریت کند.
۶. آموزش توقف و تنفس
به کودک نشان دهید که چگونه در حالی که تا پنج میشمرد هوا را به درون ریههای خود ببرد. پس از آن لازم است یاد بگیرد که بعد از شمارش تا دو، هوا را با شمارش تا پنج به آرامی به بیرون بدهد. تکرار این کار در آرام شدن کودک، تاثیر بسیار زیادی دارد و استرس فرزندتان را نیز کاهش میدهد.
۷. آموزش ۱۰+۳+۱
یکی از راه های ابراز خشم در کودکان این است که این فرمول را برای فرزندتان توضیح دهید: «به محض اینکه بدنت به تو هشدار داد که در حال از دست دادن کنترلت هستی این سه کار را انجام بده. اول صبر کن و بگو: آرام باش. این برای عدد ۱. حالا سه بار خیلی آروم نفس عمیق بکش. این برای عدد ۳. حالا توی ذهنت به آرومی تا عدد ۱۰ بشمار. این برای عدد ۱۰. حالا همه فرمول رو در کار هم داری: ۱۰+۳+۱. این کار باعث میشه کنترل خودت رو به دست بیاری و آروم باشی».
۸. تصور کردن یک مکان آرام
به عنوان مثال: ساخل، تختخواب خود، حیاط پشتی خانه مادربزرگ یا خانهای درختی. به فرزندتان یاد بدهید هر زمان علائم خشم را تجربه کرد در حالی که نفس عمیق میکشد چشمان خود را ببندد و یک مکان آرام را تصور کند. میتوانید از این مکان آرام یک عکس تهیه کنید و آن را بالای تخت فرزندتان قرار دهید. در این صورت، کودک، بهتر یمیتواند آن را تصور کند.
۹. نقاشی کردن
برای برخی از بچهها نقاشی کشیدن، آرامشبخش است. اگر برای کودک شما نیز همینطور است یک سبد حاوی ماژیک، مداد رنگی و کاغذ برای او تهیه کنید و او را تشویق کنید که عصبانیت خود را نقاشی کند.
۱۰. نوشتن
برای برخی از کودکان، نوشتن میتواند در کاهش خشم آنها موثر باشد. اگر کودک شما نیز همینطور است یک کاغذ، خودکار یا مداد برای او تهیه کنید. سپس فرزندتان را تشویق کنید که به مکانی آرام برود و عصبانیت خود را بنویسد. بعضی از بچهها ترجیح میدهند نامهای به کسی بنویسند که او را عصبانی کرده است. هرچند در مورد دادن آن نامه به آن فرد لازم است احتیاط کنید. بهتر است کودک یاد بگیرد وقتی عصبانی است در مورد آن بنویسد و سپس کاغذ را پاره کند.
در نهایت لازم به ذکر است راه های ابراز خشم در کودکان نه تنها قابل آموزش است بلکه برای رشد در دنیای غیر قابل پیشبینی امروز نیز ضروری است. علاوه بر این آموزش این راهها به کودک باعث میشوید که از کنار هم بودن بیشتر لذت ببرید و خانوادهای آرام داشته باشید. اگر ثابتقدم باشید میتوانید به فرزندتان کمک کنید تا روشی سالمتر برای کنترل خشم خود یاد بگیرد. بنابراین، صبر داشته باشید و ناامید نشوید.
۰ دیدگاه