گاهی ممکن است کودکتان بخواهد تمامی پول تو جیبیاش را برای خرید خوراکی صرف کند. این موضوع در نگاه اول ممکن است خیلی جدی بهنظر نرسد. اما شاید این دوگانگی و نگرانی را برای شما بهوجود بیاورد که چگونه میتوانید به او مدیریت پول را آموزش دهید؟ آموزش سواد مالی به کودکان کمک میکند تا بتوانند زندگی مالی خودشان را بهتر مدیریت کنند و یک قدم در راستای تقویت هوش مالی کودکان است. برای درک بهتر این موضوع به برخی از بهترین راهکارها برای آموزش سواد مالی به کودکان میپردازیم.
سواد مالی چیست و چرا آموزش سواد مالی به کودکان مهم است؟
سواد مالی، توانایی درک پول و کارکرد آن است. افرادی که سواد مالی دارند، پول خود را به درستی خرج، سرمایهگذاری و پسانداز میکنند. سواد مالی دانش، مهارت و انگیزه لازم برای رسیدن به اهداف مالی را در کودکان پایهگذاری میکند. آموزش سواد مالی به کودکان به آنها کمک میکند تا برای زندگی در آینده آماده شوند و مدیریت مسائل مالی را بر عهده بگیرند.
چند راهکار برای آموزش سواد مالی به کودکان
سواد مالی عادتی است که یکشبه ایجاد نمیشود و برای ساختن آن زمان لازم است. چرا که گاهی حتی بزرگسالان نیز در مدیریت و پسانداز کردن پول دچار مشکل میشوند. بنابراین، برای افزایش سواد مالی در کودکان باید از پایه شروع کرد. در ادامه این مقاله چند راهکار برای آموزش سواد مالی را بررسی میکنیک که راهگشای شما خواهد بود.
۱. تفاوت خواستن و نیاز را به آنها توضیح دهید
به فرزندانتان تمایز بین خواستن و نیاز را آموزش دهید. به آنها توضیح دهید که نیاز داشتن، نیازهای اولیه انسان مانند، خوردن، سرپناه و پوشش را در بر میگیرد. درحالی که خواستن شامل چیزی اضافه بر نیازهای اولیه او است. اگر غذا نیاز باشد، بیرون غذا خوردن یک خواسته است که باید بهدرستی مدیریت شود.
برای درک بهتر این موضوع میتوانید از حقوق دریافتی خودتان شروع کنید. هزینه نیازهای اولیه زندگی را با کمک فرزندتان از روی حقوق دریافتی کم کنید و به او نشان دهید که خواستههای اضافی دیگر در درجه اهمیت پایینتری قرار میگیرند. این اولین گام در آموزش سواد مالی به کودکان و ارزش پسانداز کردن است.
۲. به آنها اجازهی کسب درآمد دهید
سواد مالی به کودکان را با حس مسئولیتپذیری را در آنها تقویت کنید. به فرزندانتان اجازه دهید کسب درآمد کنند. بهطور مثال، فعالیتهایی را در خانه در نظر بگیرید که در قبال انجام آن کار پولی را دریافت کنند. با این کار آنها ارزش کار کردن و پسانداز کردن را بهتر درک میکنند.
۳. آنها را تشویق کنید که برای پسانداز هدفگذاری کنند
برای اینکه فرزندتان معنای پسانداز کردن را درک کند، بهتر است هدفی را برای او تعیین کنید. چرا که ممکن است پسانداز کردن برای کودکان، به دلیل شرایط سنی که دارند، کار بیهودهای بهنظر برسد. اگر علاقه دارد که یک ساعت مچی یا بازی کامپیوتری بخرد، برای او مشخص کنید که با چهقدر کار کردن و جمع کردن پول میتواند وسیله مورد نظر را بخرد. تعیین هدف به او انگیزه میدهد.
۴. فضایی را برای پسانداز فراهم کنید
به محض اینکه فرزندتان ارزش پسانداز را درک کرد، به فضایی برای جمعآوری پول احتیاج دارد. برای ارتقا سواد مالی در کودکان میتوانید قلکی را برای آنها تهیه کنید. اگر در سنین نوجوانی هستند، بهتر است برایشان حساب بانکی باز کنید. در این صورت، با مشاهده افزایش سپرده، انگیزه بیشتری برای پسانداز کردن پیدا میکنند.
۵. از آنها بخواهید خرجهای خود را مدیریت کنند
مدیریت هزینهها روشی است که کودک را بیشتر با مفهوم پسانداز آشنا میکند. سعی کنید دفترچه کوچکی را برای او تهیه کنید. از او بخواهید تمامی هزینههایی که پرداخت میکند و خریدهایی که روزانه انجام میدهد را در آن دفترچه ثبت کند. سپس در پایان هر هفته هزینههایی که در طول یک هفته انجام داده است را با هم جمع کند. با این روش درک میکند که چگونه باید خرجهایش را مدیریت کند و برای رسیدن به هدفش پسانداز کند.
۶. برای آموزش سواد مالی به کودکان به آنها اجازه دهید اشتباه کنند
به کودکان اجازه دهید اشتباه کنند. اگرچه ممکن است اشتباه کردن هزینههایی را به بار بیاورد، اما اشتباه کردن نیز نوعی از آموزش است. اشتباه به کودکان درس میدهد که در آینده چگونه هزینههایشان را مدیریت کنند.
۷. برای آموزش سواد مالی به کودکان میتوانید به آنها پول قرض دهید
یکی از اصول اساسی پسانداز کردن این است که بیش از سرمایهای که دارید، خرج نکنید. اگر کودکتان چیزی را میخواهد که هزینهاش بیش از پول تو جیبی و پساندازش است، میتوانید به او پول قرض دهید و طی یک بازه زمانی آن را پس بگیرید. با این کار به او یاد میدهید که برای رسیدن به خواستهاش باید هم پسانداز کند و هم صبور باشد.
۸. دربارهی پول با کودک خود صحبت کنید
برای افزایش سواد مالی در کودکان زمانی را در هفته تعیین کنید و با آنها در این مورد صحبت کنید. با او در مورد ارزش پول، داشتن هدف و برنامهریزی و پسانداز کردن گفتوگو کنید.
۹. اهمیت کمک به دیگران را به آنها توضیح دهید
شاید برای شما سوال پیش بیاید که چگونه بخشندگی سواد مالی در کودکان را ارتقا خواهد داد. افراط و تفریط، هر دو در مدیریت پول مضر هستند. زمانی که شما به کسی کمک میکنید، اثر آن در تمامی زندگی شما نمود پیدا میکند. بنابراین، بخشندگی به کودک کمک میکند تا همدلی و تعادل را در زندگی حفظ کند.
۱۰. برای آموزش سواد مالی به کودکان الگوی خوبی باشید
برای اینکه کودک عادت پسانداز کردن را بهخوبی یاد بگیرد، والدین نیز باید الگوی خوبی برای او باشند. اگر والدین هیچ اندوخته مالی برای دوران بازنشستگی، تحصیل فرزند و شرایط اضطراری نداشته باشند، چگونه میتوان از کودک انتظار داشت که در این راستا درست عمل کند. اگر تصمیم گرفتید پولی را برای سفر پسانداز کنید، آن را با فرزندتان به اشتراک بگذارید. این کار به او دلایل و نحوه پسانداز کردن را میآموزد.
سخن نهایی
با تمرین میتوان سواد مالی به کودکان را تقویت کرد. با کمک نکاتی که در مقاله اشاره شد، میتوانید از عیدی بچهها شروع کنید. به آنها یاد بدهید که بخشی از آن پول را پسانداز کنند تا بتوانند به اهداف بلند مدت خود برسند. بخشی از آن را به خیریهها بدهند تا بخشندگی و همدلی را بیاموزند و بخشی دیگر را خرج کنند. تقویت این عادت در جوانی به آنها بسیار کمک خواهد کرد.
۰ دیدگاه