عکاسی یکی از بهترین فعالیت های خلاقانه برای کودکان است که به آنها اجازه میدهد سرگرم شوند، تجربه کسب کنند و استعداد خود را نشان دهند. هنر عکاسی مهارتهای مختلفی را در کودک تقویت میکند که بعدها برای زندگی او نیز مفید خواهد بود. در ادامه به راههای آموزش عکاسی به کودکان و چند نکته برای یادگیری بهتر عکاسی اشاره میکنیم.
راههای معرفی و آموزش عکاسی به کودکان
عکاسی هنر خوب دیدن و تجزیه و تحلیل کردن است. تجربهای بینظیر را برای کودک رقم میزند، اعتمادبهنفسش را تقویت میکند و مهارت برنامهریزی را در او پرورش میدهد . بنابراین، آموزش عکاسی به کودکان باید یکی از اولویتهای والدین باشد.
۱. مفاهیم را ساده بیان کنید
برای آموزش عکاسی به کودکان این نکته را فراموش نکنید که مخاطب شما یک کودک است. بر خلاف بزرگسالان که به چیزهای پیچیده علاقه دارند، کودکان در سنین کم مفاهیم واحد را درک میکنند. آن مفهوم واحد را که به خوبی فهمیدند، گام بعدی را برمیدارند. مفاهیم را ساده بیان کنید و این را به عنوان یک اصل فراموش نکنید.
۲. از اصول ابتدایی در آموزش عکاسی به کودکان شروع کنید
مهمترین مفاهیم شناخته شده در عکاسی بهطور کلی شامل دو اصل ابتدایی، «قاب را پر کنید» و «قانون یک سوم» است. شاید در تئوری بتوان این دو اصل را باهم ترکیب کرد. اما با توجه به رعایت اصل «سادهسازی» بهتر است هرکدام از آنها بهطور مجزا انجام شود. آموزش عکاسی را با اصل «پر کردن قاب» شروع کنید.
اصل پر کردن قاب یعنی آنقدر به سوژه نزدیک شوید که سوژه هدف قسمت قابل توجهی از تصویر نهایی باشد. برای آموزش این موضوع ابتدا، به کودک بیاموزید که چه مواردی اضافی هستند که باید از تصویر حذف شوند. سپس، به او بیاموزید که چه چیزهای مفیدی برای نمایش بهتر سوژه هدف میتواند به عکس اضافه شود.
۳. ۳۰ درصد تئوری و ۷۰ درصد تمرین
از آنجایی که کودکان بهسرعت کسل میشوند و تمرکزشان را از دست میدهند، اجازه دهید بیشتر تمرین کنند. در حین تمرین، توضیحات لازم را اضافه کنید. روی یک موضوع تمرکز نکنید که خستهکننده شوند. چندین سوژه را به کلاس بیاورید و از کودکان بخواهید که روی هر کدام از آنها کار کنند.
۴. تکرار، تکرار، تکرار
از تکرار نکات در کلاس نترسید. تا زمانی که مطمئن نشدهاید که کودکان نکات را بهخوبی فرا گرفتهاند (بهاصطلاح ملکه ذهنشان شده) نکات را تکرار کنید. در آموزش عکاسی به کودکان در کنار استفاده از روشهای متنوع، تکرار نکات اهمیت ویژهای دارد. برای اینکه جو کلاس خستهکننده نشود، روشهای مختلفی را برای بیان همان نکات بهکار گیرید.
۵. تشویق کنید
شاید کودکان در اکثر مواقع نتوانند انتظارات و توقعات شما را بر آورده کنند. یعنی نتوانند کاری را در حد کمال تحویل دهند. در این شرایط، مهمترین وظیفه شما بهعنوان مدرس این است که آنها را حمایت کنید. حتی نکات کوچکی را که بهدرستی انجام دادهاند را درنظر بگیرید و کودک را تشویق کنید. تشویق کردن به کودک انگیزه میدهد و اعتمادبهنفسش را تقویت میکند.
۶. مسابقه برگزار کنید
رقابت سالم کلید موفقیت است. رقابت کودک را وا میدارد تا بیشتر تلاش کند و بهترین نسخه از خودش را ارائه دهد. برای ایجاد انگیزه بیشتر هنگام آموزش عکاسی به کودکان مسابقهای را تدارک ببینید. مسابقهای که معیار آن بهطور مثال، انتخاب «رنگارنگترین عکس» یا «جالبترین عکس» باشد.
تکتک عکسها را بررسی کنید. نقاط قوت و ضعف آنها را برای کودک توضیح دهید. برای تقویت روحیه تیم و هیجانانگیزتر کردن مسابقه، از بچهها بخواهید تا به بهترین عکس رای بدهند.
چند نکته مهم برای یادگیری بهتر عکاسی
انتخاب روش در آموزش عکاسی به کودکان به شرایط سنی و تجربه آنها وابسته است. هر چه کودک بیشتر با دوربین آشنا باشد و بیشتر عکس بگیرد تجربهاش در عکاسی بیشتر میشود. در نتیجه، به عکاس ماهرتری تبدیل میشود. بعضی از والدین خودشان از سنین کم کودک را با غکاسی و روشهای آن آشنا میکنند. بعضی دیگر ترجیح میدهند به وبسایتهای مختلف برای آموزش رجوع کنند. بعضی دیگر، ترجیح میدهند آموزش به کودک را از طریق متخصصان این حوزه فرا بگیرند. انتخاب با شماست.
۱. تجربه کنید
هنگام آموزش عکاسی به کودکان این نکته را فراموش نکنید که کسب تجربه در عکاسی بسیار مهم است. مهم عکس گرفتن و تمرین کردن است، چه خوب چه بد، اجازه دهید کودک تجربه کسب کند. به او بیاموزید که از زوایای مختلف سوژه عکس بگیرد تا کارهایش تکراری نشود که در ادامه به چند روش متفاوت اشاره خواهیم کرد.
- از نمای مختلف مانند، بالا، پایین، چپ و راست سوژه عکس بگیرد.
- در مواقع ضروری به سوژه عکاسی نزدیک شود یا در صورت نیاز برای گرفتن یک نمای وسیعتر از سوژه دور شود.
- از همه طرف از سوژه هدف عکس بگیرد.
- کودک را با حالتهای (Mode) مختلف دوربین آشنا کنید و از آنها بخواهید که تنظیمات مختلف را امتحان کنند.
۲. مراقب پسزمینه باشید
در آموزش عکاسی به کودکان مفهوم پسزمینه را دست کم نگیرید. پسزمینه مفهوم سادهای است که تصویر را تحت تاثیر خودش قرار میدهد. اگر اشیا ناهمخوان و بیربط زیادی در پس زمینه وجود داشته باشد، نتیجه کار ناهمگون خواهد شد. بنابراین، به کودکان بیاموزید که پسزمینه و پیشزمینه را بهدقت بررسی کنند. اگر پسزمینه نامناسب بود، مکان عکاسی را تغییر دهند. سپس، شروع به عکاسی کنند.
۳. نحوه در دست گرفتن دوربین را یاد بگیرید
نحوه درست در دست گرفتن دوربین تاثیر بسزایی بر نتیجه کار دارد. به این نکات دقت کنید.
- آرنجهای خود را در کنار قفسه سینهتان نگه دارید.
- دست چپ خود را زیر لنز بگذارید، نه در طرفین آن.
- درحالیکه کمی به سمت دوربین خم شدهاید، دوربین را روی پیشانی محکم نگه دارید.
- پاهای خود را باز نگه دارید.
۴. تا میتوانید عکس بگیرید
کار نیکو کردن از پر کردن است. هنگام آموزش عکاسی به کودکان، آنها را ترغیب کنید تا میتوانند عکسهای متنوع با سوژههای متنوع و نه تکراری بگیرند. هرچه بیشتر بتوانند عکس بگیرند، هم حرفهایتر خواهند شد و هم تکنیکهای بیشتری را در عکاسی یاد خواهند گرفت.
۵. بین عکس گرفتن از افراد، اشیا و مکانها تعادل برقرار کنید
یکی از عادات خوب عکاسان این است که سوژهها را تشخیص میدهند و دربارهی آنها کنجکاو هستند. اما نباید از حالت تعادل خارج شود. اگر برای آموزش عکاسی به کودکان سفری علمی ترتیب دادهاید، برقرای تعادل در انتخاب سوژهها را نیز به آنها بیاموزید. یعنی به آنها بگویید که تنها از یک موضوع، مانند یک مکان، شی، یا فرد خاص عکس نگیرند. بلکه تلفیقی از همه را در عکسهای خود داشته باشند.
۶. قانون یک سوم
قانون یک سوم در عکاسی قانونی است که تصویر به صورت افقی و عمودی به سه قسمت تقسیم میشود. سوژه عکاسی در مرکز و در تقاطع این خطوط یا در امتداد یکی از خطوط قرار میگیرد. برای اینکه بچهها بتوانند این قانون را درک کنند باید گامبهگام به جلو بروند.
در ابتدا کودک باید نقطه مرکز تصویر و نقاط تقاطع در قانون یک سوم را تشخیص دهد. نکته بعدی، شکستن قانون یک سوم است که یک افکت بسیار قوی در زیباتر کردن تصویر است.
۷. اکسپوژر در عکاسی
هنگامی که کودک با مفاهیم اولیه عکاسی آشنا شد، گام بعدی، آموزش اکسپوژر در عکاسی است. قبل از آشنایی با اکسپوژر، ابتدا باید با مفاهیمی چون دیافراگم، آپارات، ISO و حالتهای مختلف شاتر و سرعت آن آشنا شود. سپس میتوانید توضیحات لازم در مورد اکسپوژر را به او بدهید تا ببیند که تغییر این تنظیمات چگونه روی عکس تاثیر میگذارد.
۸. عکسهای کودکان را با آنها بررسی کنید
به محض اینکه بچهها از عکاسی برگشتند، از آنها بخواهید که عکسها را به شما نیز نشان دهند. تمامی عکسها را با حضور خود بچهها با هم بررسی کنید. در مورد نقاط قوت و ضعف هر عکس با او گفتوگو کنید تا این نکات را در عکسهای بعدی رعایت کنند. با رعایت این نکات عکسهای بعدی قطعا بهتر خواهند بود و نتیجه بهتری روبرو خواهند داشت.
۰ دیدگاه