پول توجیبی اولین گام در جهت مسئولیتپذیر کردن فرزندان است. شاید مواردی چون درخواست دوباره و دوبارهی پول از والدین در طول ماه و خریدهای غیرمنطقی فرزندان نگرانیهایی را برای والدین بهوجود بیاورد. از جمله اینکه چگونه میتوانیم فرزندمان را برای آیندهی بهتر آماده کنیم؟ آیا راهی برای آموزش مهارت مدیریت پول تو جیبی به کودکان وجود دارد؟ با این مقاله همراه باشید تا پاسخ این سوال را شرح دهیم.
چرا مدیریت پول تو جیبی مهم است؟
فرزند شما تا همیشه یک کودک باقی نخواهد ماند. هرچه بزرگتر میشود، خواستههایش نیز با او رشد میکنند. مطالبههای بیشتری چون هزینههای زندگی، داشتن خانه، رفتن به دانشگاه و مسافرت خواهد داشت. بنابراین، آموزش مدیریت پول به کودکان بسیار مهم است. چرا که با آموزش صحیح فرزند شما به فردی مسئولیت پذیر تبدیل خواهد شد که از عهدهی مدیریت زندگی خود برمیآید.
همچنین کودکانی که مدیریت پول را یاد میگیرند، هوش مالی بالاتر و در نتیجه شانس بیشتری برای موفقیت در کسب و کار خود خواهند داشت.
۱. به آنها آزادی دهید که بودجه خود را مدیریت کنند
فرزند شما تا همیشه یک کودک باقی نخواهد ماند. هرچه بزرگتر میشود، خواستههایش نیز با او رشد میکنند. فرزند شما خیلی زود مطالبههای بیشتری چون، هزینههای زندگی، داشتن خانه، رفتن به دانشگاه و مسافرت خواهد داشت. بنابراین، آموزش مدیریت پول تو جیبی یکی از مهمترین کارهایی است که والدین باید روی آن تمرکز کنند. چرا که، با آموزش صحیح میتوانند فردی مسئول تربیت کنند که توانایی اداره زندگیاش را بهخوبی دارد.
بهتر است فرزندتان هرچه زودتر با ارزش پول آشنا شود.
میتوان گفت که پول توجیبی اولین راه ارتباطی کودک با پول است. بهتر است فرزندتان هرچه زودتر با ارزش پول آشنا شود. بداند که اگر آن را بیرویه خرج کند تا پایان ماه دوباره پولی به او داده نمیشود. بنابراین، دادن آزادی عمل در مدیریت پول تو جیبی به او از دو جهت مهم است:
- یاد میگیرد که به اندازه خرج کند.
- یاد میگیرد با برنامهریزی خرج کند و هیجانات خود را مدیریت کند.
برای افزایش مسئولیتپذیری در فرزندتان میتوانید مقدار مشخصی از پول تو جیبی را برای او در نظر بگیرید. بهطور مثال، فرض کنید پولی را ماهیانه برای خرید تغذیه برای او درنظر گرفتهاید. کودکتان تمایل دارد بهجای تغذیه، با آن پول لباس یا یک جفت کفش بخرد. درنتیجه، هنگامی که در تنگنای مالی قرار گرفت، یاد میگیرد که برای رسیدن به خواستههایش باید پول و هزینههایش را مدیریت کند. مثلا، در آینده بهجای خریدن غذا، یاد میگیرد که از غذای خانگی استفاده کند تا بتواند با پولی که برایش باقی میماند کفش مورد نظرش را بخرد.
۲. به آنها یاد دهید که خریدهای ضروری را در اولویت قرار دهند
اگر فرزند شما محدودیت بودجهی خود را درک کند، ضرورت را بر خواستهاش ترجیح میدهد. یعنی درک میکند که وجود چه چیزی در زندگیاش ضروری است و باید برای داشتن آن هزینه کند. با این کار فرزندتان را یک قدم به مدیریت پول تو جیبی که برایش در نظر گرفتهاید نزدیکتر خواهید کرد.
۳. از آنها بخواهید که برای دریافت پول تو جیبی کمی زحمت بکشند
مدیریت پول زمانی برای کودک قابل درک است که برای بهدست آوردن آن پول زحمت بکشد. گاهی اوقات سعی کنید مسئولیتی را در خانه برای او در نظر بگیرید و در قبال آن پول بیشتری به او بدهید. با این کار کودکتان میفهمد که پول درآوردن کار سختی است و نباید پولش را بیهدف خرج کند. باید پسانداز کند و برای خرید لوازم ضروری نیز برنامهریزی کند.
۴. برای مدیریت پول تو جیبی عادت پسانداز را در آنها تقویت کنید
برای اینکه بتوانید فرزندانتان را متقاعد کنید که پسانداز کند، ابتدا دسترسی به پول نقد را برای او محدود کنید. سپس، رویای داشتن چیزی را در ذهن او بپرورانید و او را تشویق کنید که برای رسیدن به رویایش پسانداز کند. در کودکی برایش قلک تهیه کنید تا عادت پسانداز کردن در او نهادینه شود.
از او بخواهید که هفتگی یا ماهیانه پولی را در قلک بیاندازد تا بتواند با آن آبنبات یا کفشی که میخواهد را بخرد. با رشد کودک، آرزوهای او نیز بزرگ میشوند. بنابراین، برای او یک حساب بانکی باز کنید تا مسئولیت آن را بر عهده بگیرد. به او یاد بدهید که برای داشتن رویای بزرگتر مانند داشتن گواهینامه رانندگی یا خرید یک موتور باید بتواند هزینههایش را مدیریت کند.
۵. اپلیکشنهای کاربردی مدیریت پول تو جیبی را به آنها معرفی کنید
امروزه تکنولوژی کارها را بسیار راحتتر کرده است. تا جایی که حتی کودکان ۲ یا ۳ ساله نیز میتوانند با تلفنهای هوشمند کار کنند. بنابراین، میتوانید از اپهای مدیریت پول برای آموزش مدیریت هزینههای فرزندانتان استفاده کنید. مقدار پول توجیبی کودک را در اپ وارد کنید تا هزینههای فرزندتان را مطابق با آن مدیریت کند. درعین حال، به فرزندانتان یاد بدهید که هدف بلند مدتی را برای خودش تعیین کند تا بتواند با پسانداز به آن برسد.
۶. به آنها اجازه دهید که اشتباه کنند
نوجوانان بهدلیل شرایط سنی که دارند اغلب شتابزده عمل میکنند. ممکن است پول توجیبی خودشان را در همان روز اول خرج کنند و برای دریافت پول، دوباره به سراغ شما بیایند. بهتر است از آنها بخواهید که تا آخر هفته برای دریافت پول منتظر بمانند. به فرزند خود فرصت اشتباه دهید و بگذارید از اشتباه خود درس بگیرند. با آنها دربارهی مدیریت درست پول صحبت کنید تا هزینههای غیرضروری خود را به حداقل برسانند.
در پایان
تحقیق MAS از نوجوانان بین سنین ۱۵ تا ۱۷ سال نشان میدهد که از میان نوجوانانی که بدون برنامه پول دریافت میکنند، نیمی از آنها توانایی مدیریت پول خود را ندارند. اما از میان نوجوانانی که به صورت ماهیانه پول دریافت میکنند، دو سوم آنها به خوبی پول خود را مدیریت میکنند. بنابراین، مدیریت پول تو جیبی یکی از اصول اساسی در تربیت کودکان و نوجوانان است.
۰ دیدگاه