شاید این سوال برای شما هم پیش بیاید که فرزندتان چه استعدادی دارد؟ آیا او هم میتواند برنده المپیاد یا یک قهرمان بینالمللی شود؟ یا در کاری که در آینده میخواهد انجام بدهد موفق شود.
استعداد مانند دانهای است در زمین که اگر به آن رسیدگی نشود، به مرحله بالندگی و ثمردهی نمیرسد. در ادامه به ۶ راهکار موثر برای پرورش استعداد کودکان اشاره میکنیم.
چگونه استعداد کودکان را کشف کنیم؟
معمولا هنگامی که کودک استعداد انجام کاری را داشته باشد، خودش نمیتواند آن را به سادگی کشف نمیکند. والدین باید تیزبین و در عین حال صبور باشند. اگر فرزندشان علاقه خاصی به موضوعی نشان میدهد، میتوانند این را به عنوان یک نشانه در نظر بگیرند.
اگرچه فردی مثل بتهوون در خانوادهای هنرمند بدنیا آمد، اما تا ۲۰ سالگی اثری ماندگار از خود بهجا نگذاشت، اما بعد به یکی از اسطورههای موسیقی دنیا تبدیل شد و این نشان میدهد که بهترین سن برای یادگیری موسیقی و بسیاری از مهارتهای دیگر همان کودکی است. استعداد امری ذاتی نیست. بلکه با پرورش به موقع و تلاش بسیار بهدست میآید. در این مقاله سعی کردیم تا نکات قابل توجهی راجع به پرورش و شکوفایی استعداد در کودکان را بررسی کنیم.
۱. آشنایی بیشتر کودک با زمینهای که در آن استعداد دارد
پرورش استعداد کودکان زمانی اهمیت پیدا میکند که باعث شکوفایی و رشد شخصیت او شود. یعنی فرزندتان از انجام آن لذت ببرد و هر روز با علاقه بیشتری فعالیتهایش را پیگیری کند. نه اینکه بهانه بیاورد و از انجام آن فرار کند. بنابراین، از هر فرصتی برای آشنا کردن او با استعدادهایش استفاده کنید. درها را برایش باز کنید تا درک بیشتری از کاری که میخواهد انجام دهد، به دست بیاورد.
راهی را بیابید تا بتواند با متخصصین آن رشته ارتباط برقرار کند یا در محیطی مرتبط با تواناییهایش قرار بگیرد. بهطور مثال، اگر ساکسیفون ساز مورد علاقه اوست، شرایطی فراهم کنید که به کنسرت موسیقی جاز برود. اگر بازیگری تازهکار است، او را به تماشای تئاتر ببرید. اگر به ورزش شنا علاقهمند است، او را برای دیدن مسابقات شنا ببرید یا به دیدن مسابقات شنا در سطح جهانی تشویق کنید.
۲. شروع به موقع در پرورش استعداد کودکان
تحقیقات نشان میدهند که والدین ۲۲ نفر از ۲۴ نفر افراد موفق، استعداد فرزندانشان را در سنین ۲ تا ۵ سالگی تشخیص دادهاند. این تحقیق بر روی خردسالان با استعداد، از بازیکنان شطرنج گرفته تا اسکیت بازها، به عمل آمده است. درحالی که بعضی از والدین افراد موفق، همرشته با فرزندانشان بودند و فرزندانشان در محیطی مرتبط رشد کردهاند.
بعضی دیگر افرادی بودند که هیچ زمینه مرتبطی با استعداد فرزندشان نداشتند. اما به فکر پرورش استعداد در کودکشان بودند و شرایطی را برای شکوفایی آنها فراهم کردند. این نتیجه نشان میدهد که زمان پرورش استعداد مهمتر از پیشینه خانوادگی آنهاست. بنابراین، هرچه زودتر بتوانید استعداد را در کودکتان تشخیص دهید، بیشتر به او کمک میکنید.
۳. یادگیری از افراد متخصص
راه دیگر در پرورش استعداد کودکان ، مشورت با افراد متخصص و استفاده از دستورالعملهای آنها است. این متخصصین با برنامهریزی و هدایت فرزندتان در مسیر درست او را به سمت موفقیت سوق خواهند داد.
۴. تمرین هدفدار در پرورش استعداد کودکان
تمرین و ممارست برای افراد با استعداد یک انتخاب آگاهانه و هدفمند است. یعنی بر خلاف یک انسان معمولی که تنها در اوقات فراغت بهدنبال یادگیری است، یک انسان با استعداد برای رسیدن به اهدافش پا را فراتر از منطقه امن خود میگذارد و همواره تلاش میکند. کارولین سیل، قهرمان نوجوان شنای مدارس متوسطه دولتی میگوید:
گاهی اوقات خستگی ناشی از تمرین کردن تا حدی طاقت فرساست که پیدا کردن انگیزه کار بسیار دشواری است. از نظر ذهنی خسته شدی اما باید ادامه بدهی.
۵. دسترسی به امکانات
مسیر رسیدن به موفقیت برای بسیاری از افراد موفق هموار نیست. بسیاری از آنها به امکانات خاصی دسترسی نداشتند و با سختیهای بسیاری دستوپنجه نرم کردند. خیلی از آنها برای داشتن یک مربی خوب و یا کلاس و باشگاه مجبور شدند از شهری به شهر دیگر بروند و با سختیهای زیادی روبرو شوند. در این شرایط، پشتیبانی و حمایت والدین برای پرورش استعداد کودکان اهمیت ویژهای دارد. نباید از سختیهای مسیر ترسید و شرایط را برای شکوفایی و کشف استعداد کودکان فراهم کرد.
۶. تمرکز بر هدف نهایی
پرورش استعداد در کودکان مستلزم تلاش بیوقفه است. فرزندتان از تلاش کردن در مسیر استعدادی که دارد باید لبریز از شوق شود. این هدف باید مثل هر نیاز دیگری تمرکز و توجه او را به خود جلب ک
در پایان
والدین باید بسیار تیزبین باشند تا بتوانند استعداد فرزندانشان را در سنین کودکی کشف کنند. پرورش استعداد کودکان مسیر زندگی آنها را تغییر میدهد و آنها را به عضوی موثر در جامعه تبدیل میکند.
۰ دیدگاه