کودکان بهطور طبیعی خلاق و کنجکاو به دنیا میآیند، سرشار از انرژی هستند و نیاز دارند تا خود را ابراز کنند. بنابراین، فعالیتی را باید برایشان در نظر گرفت که بتوانند با کمک آن احساسات و علایق خود را نشان دهند. سفالگری یکی از فعالیت های خلاقانه برای کودکان است که به کودک کمک میکند با تجربه کردن دست به خلق آثار هنری جدید بزند. در ادامه به مزایای آموزش سفالگری به کودکان میپردازیم.
۱. اعتماد به نفس و بیان خود
کودکان علاقه دارند خود را بیان کنند و تواناییهایشان را به نمایش بگذارند. بنابراین، چه سرگرمی بهتر از خلق اثری هنری تا با کمک آن بتوانند خود را بیان کنند. یک اثر هنری مثل سفالگری کودکان ، نمونه خوبی برای ابراز وجود او است و از دو جهت حائذ اهمیت است. اول اینکه، جنبه فیزیکی دارد و کودکان میتوانند آن را لمس کنند و با دنیای هندسه آشنا شوند. دوم آنکه میتوانند آنچه خلق کردهاند را به دیگران هدیه دهند. هدیه دادن حس بخشش و خودارزشمندی را در کودکان پر رنگتر میکند.
سفالگری کودکان به آنها آزادی عمل میدهد تا هر چه که به ذهنشان میرسد را بسازند. درنتیجه، اعتمادبهنفس در کودکان بهواسطه خلق آنچه در ذهن دارند تقویت میشود. خلق یک اثر تخیل کودک را فعال میکند و باعث میشود که او بهتر خودش و تواناییهایش را بشناسد. درنتیجه، خلاقیت کودک بیشتر از قبل بروز میکند.
هنگامی که کودکان در سفالگری و گلبازی اشتباه میکنند، میتوانند بهراحتی آن اشتباه را برطرف کنند. جبران اشتباه قابلیتی است که اعتمادبهنفس کودک را افزایش میدهد. این اطمینان را به کودکان میدهد تا با خیال راحت کار کند و ترس از شکست را در آنها به حداقل میرساند. درنتیجه، کودکان بدون ترس از قضاوت شدن یادمیگیرند که شکست را بپذیرند، از آن درس بگیرند و دوباره ادامه دهند.
سفالگری مهارت حرکتی کودک را با درگیر کردن دستها و بازوها و قویتر شدن ماهیچهها بهبود میبخشد. استفاده از دستها هنگام کار به بچهها کمک میکند تا بفهمند که دستهای آنها ابزاری قدرتمند است. موهبتی است از جانب خدا که به کمک آن میتوانند کارهای مفیدی را در زندگی انجام دهند.
کار در کارگاه سفالگری حواس کودک مانند حس بویایی (بوی خاک و گل)، بینایی و لامسه را تقویت میکند. علاوه بر آن، سفالگری به هماهنگی چشم و دست نیاز دارد که این تجربه اثرش را با خواناتر نوشتن تمرینهای مدرسه نشان میدهد.
۲. حل مسئله و آگاهی
سفالگری کودکان علاوه بر سرگرمی، کودک را با دنیای واقعی پیرامون خود آشنا میکند. یعنی با کمک مجسمهسازی که هنری سه بعدی است، کودک میتواند محیط قطعه سفالی که ساخته است را لمس کند، با ابعاد مختلف آن آشنا شود و مفاهیمی چون، محیط، شکل، اندازه و منظر یک شی را یاد بگیرد.
کار با گِل و ساختن اشیا مختلف، مهارت برنامهریزی و حل مسئله را در کودک تقویت میکند. میتواند با آزمون و خطا پاسخ سوالهایی که به ذهنش خطور میکند را بیابد. سوالهایی چون، تا چه حد میتواند با آن حجم از گل کاسه بزرگی بسازد که نشکند؟ آیا درخت سفالی که ساخته است، مستقیم میایستد یا سقوط خواهد کرد؟ بالهای پرندهای که ساخته است بهتر است باز باشد یا بسته؟
۳. آرامش
کودک بهواسطه کودک بودنش بازیگوش است و نمیتواند روی یک موضوع برای مدت طولانی تمرکز کند. خیلی زود علاقهاش را به آن موضوع از دست میدهد و بهاصطلاح، حوصلهاش سر میرود. اما این موضوع در مورد سفالگری کاملا برعکس است. سفالگری کودکان را به خود جذب میکند. چرا که کودک قطعهای فیزیکی را خلق میکند که قابل لمس است. به آن اشراف دارد و بیان کننده احساسات و نتیجه تلاشهای اوست.
سفالگری برای کودکانی که مضطرب هستند یا مشکلاتی چون اختلال بیشفعالی و نقص توجه دارند، فعالیتی مفید است. سفالگری کودکان یک نوع درمان برای این نوع از بچهها است. سفالگری کودک را به خود جذب میکند و با متمرکز کردن انرژی و حواسش به بازی، اضطراب را در آنها کاهش میدهد.
حتی کودکانی که افسردگی دارند، با سفالگری و بازی با گِل حال بهتری بهدست میآورند. چرا که میتوانند احساسات درونیشان را با خلق یک اثر هنری سفالی نمایش بدهند. این کار در روند بهبود آنها موثر است. سفال بهدلیل طبیعت درمانگر و آرامشبخشی که دارد نه تنها برای کودکان، بلکه برای تمامی سنین مفید است.
کارگاههای سفالگری فضایی را برای بچهها فراهم میکند تا بدون ترس از نمره، رتبه و موفقیت بتوانند بهراحتی مراحل سفالگری را یاد بگیرد. هنگامی که بتوانند چیزی را با دستهای خودشان خلق کنند، اعتمادبهنفس آنها افزایش پیدا میکند.
۴. انضباط و رعایت قوانین
رعایت قوانین و داشتن انضباط یکی از نکات مهم در کارگاههای سفالگری کودکان است. این قوانین تنها برای سلامت و امنیت کودکان هنگام کار با سفال وضع شده است. قوانینی که قابل فهم هستند و نمونه خوبی برای آموزش احترام به قوانین و رعایت آنها را به کودک است.
آسان بودن قوانین و مراحل کار محیطی آرام را برای کودک فراهم میکند و دو اثر مهم از خود بهجای میگذارد:
- کودک میتواند بدون هیچ ترسی مسئولیت کار خود را بهعهده بگیرد.
- به افرادی که در زمینه یادگیری کندتر عمل میکنند نیز کمک میکند.
بازی با ابزارهای مربوط به بزرگسالان باعث میشود تا کودکان حس کنند که نقش یک بزرگسال را بازی میکنند. درنتیجه، نسبت به کاری که انجام میدهند جدیتر عمل کنند.
۵. غرور و حس ارزشمندی
هنگامی که موضوع سفالگری کودکان مطرح میشود، فرآیند یادگیری مهمتر از نتیجه کار و نحوه تولید محصول خواهد بود. دانشی که کودک از خلق کردن جسمی سفالی بهدست میآورد برایش غرورآفرین است. هنگامی که کودک بفهمد که توانایی خلق چیزی را دارد، حس میکند که ارزشمند و مفید است. فعالیت هنری عزت نفس در کودکان را افزایش میدهد.
هنگامی که کودک بعد از اتمام کار ثمره تلاشهایش را میبیند، احساس غرور میکند. هدیه دادن کارهایش به دوستان و آشنایان ارزش ویژهای به زندگی او میدهد. سفالگری یک یادگاری ارزشمند از کودکی است و همیشه برای او باقی خواهد ماند.
در پایان
سفالگری کودکان به آنها این امکان را میدهد تا چالشها را کشف کند، مشکلات را حل کنند و از اشتباهاتشان درس بگیرند. بنابراین، در دسته سرگرمیهای مفید برای کودکان قرار میگیرد. کلاسهای سفالگری مزایای زیادی دارد و تجربهای ماندگار در زندگی آنها بهجای خواهد گذاشت. به نظر شما چه سرگرمیهای مفید دیگری برای کودکان وجود دارد؟ آن را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.