کودکان دوقلو زندگی ما را زیبا میکنند. اما مراقبت از آنها نیازمند رعایت نکاتی است، که شاید در نگهداری و تربیت تنها یک فرزند چندان مهم جلوه نکنند. کودکان دوقلو از همدیگر حمایت میکنند و از همدیگر یاد میگیرند. اما ممکن است شخصیت مجزای آنها در این فرآیند نادیده گرفته شود یا مهارتهای اجتماعی آنها تحت تاثیر قرار بگیرد.
همچنین مراقبت از دو کودک به شکل همزمان نیازمند یک برنامهریزی دقیق است و نیازمند کمکگرفتن از تمام افرادی است که میتوانند در این زمینه به شما کمک کنند. در ادامه به نکاتی اشاره میکنیم، که با توجه به تجربهی سایر پدر و مادرها، مهمترین نکات در تربیت کودکان دوقلو هستند.
کودکان دوقلو چه ویژگیهایی دارند؟
ابتدا بهتر است با کودکان دوقلو و ویژگی های آنها بیشتر آشنا شویم. بزرگ شدن همزمان کودکان دوقلو از زمان تولد مزایای زیادی برای آنها دارد. برای مثال، دوقلوها یاد میگیرند که چگونه در محیطی که سر و صدا وجود دارد بخوابند و سریع درک میکنند که باید برای بر طرف شدن نیازهایشان صبر داشته باشند. همچنین دوقلوها در هنگام جدایی از پدر و مادر اضطراب کمتری دارند. چون همیشه در کنار هم هستند. این پیوند قوی میان دوقلوها باعث آسایش و راحتی بیشتری برای آنها میشود و در گذر از مراحل مختلف رشد به کمک آنها خواهد آمد.
با اینکه کودکان دوقلو شباهتهای ظاهری زیادی به یکدیگر دارند، نباید فراموش کنید که از لحاظ شخصیت با یکدیگر متفاوت هستند. به این ترتیب از همان روز اول باید آنها را به عنوان دو کودک کاملاً متفاوت نگاه کنید. مانند سایر خواهرها و برادرها، هر یک از دوقلوها دارای خلقوخو، نیازها، خواستههای متفاوتی هستند که سبب میشود با یکدیگر بحث کنند، بجنگند، هم را در آغوش بگیرند، با هم به آرامش برسند و به هم عشق بورزند.
در تربیت کودکان دوقلو باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
با توجه به مطالبی که در بالا به آنها اشاره کردیم، مهمترین نکته در تربیت کودکان دوقلو، توجه کردن به شخصیت مستقل هر یک از کودکان و در نظر گرفتن نیازها و خواستههای هر کودک به صورت مجزا است. با این پیش زمینه، در ادامه به نکات مهمی که در تربیت کودکان دوقلو به شما کمک خواهد کرد اشاره میکنیم.
۱. کمک گرفتن از دوستان و آشنایان
زمانی که در حال بزرگ کردن کودکان دوقلو هستید باید از کمک همه افراد قابل اعتماد در اطراف خود استفاده کنید. خانواده به عنوان حامیان اصلی، دوستان و حتی همسایههای قابل اعتماد میتوانند در این راه به شما کمک کنند. نوزادان شیرین و دوست داشتنی هستند و اغلب افراد از غذا دادن، بازی کردن و بغل کردن آنها لذت میبرند. گاهی اوقات لازم است که از دوستان و خانواده خود کمک بگیرید تا زمانی برای استراحت داشته باشید.
۲. برقراری ارتباط با سایر خانوادههایی که صاحب فرزندان دوقلو هستند
برقراری ارتباط با والدینی که شرایطی مشابه شما دارند کمک میکند که از اطلاعات، تجربهها و دانش ارزشمند آنها بهرهمند شوید. همچنین معمولاً اینگونه از خانوادهها حامیان خوبی برای هم هستند. آنها میتوانند در تربیت فرزندان دوقلو به شما کمک کنند و راه حلهای خوبی در اختیار شما قرار دهند.
۳. برای ایجاد عادات روزانه در کودکان خود برنامه ریزی کنید
برنامهریزی موثر با ساختار درست و قابل پیشبینی به شما کمک میکند که به درستی از زمان و تواناییهای خود استفاده کنید. از طرفی ایجاد عادات روزانه به کودکان شما کمک میکند که احساس امنیت کنند. زیرا آنها میدانند که در هر ساعت از شبانه روز چه اتفاقی رخ میدهد. وقتی یکی از کودکان گرسنه میشود و شروع به گریه کردن میکند، دیگری نیز آرام نخواهد بود و اگر یکی از کودکان از خواب بیدار شود و سر و صدا کند، احتمالاً خواهر یا برادر خود را نیز بیدار خواهد کرد. با برنامه ریزی و ایجاد عادات روزانه میتوانید تا حد زیادی مشکلات این چنینی را کنترل کنید. برای مثال خوابیدن کودکان در یک ساعت خاص از جمله مهمترین عاداتی هستند که باید در کودکان دو قلو ایجاد کنید. هر چه کودکان بزرگتر میشوند، راحتتر به برنامههای شما عادت میکنند و کار شما نیز آسانتر خواهد شد.
۴. نحوه شیر دادن و آروغ گرفتن کودکان دوقلو
شیر دادن به کودکان دوقلو در کنار لذت بخش بودن، ممکن است دردسرساز باشد. مخصوصاً زمانی که بخواهید همزمان به هردو کودک شیر دهید. هرچند راههایی برای سادهتر کردن این کار وجود دارد. میتوانید با استفاده از بالش کودکان را در دامان خود بگیرید یا در کنار خود قرار دهید و به آنها شیر دهید. همچنین بالشهای خاصی برای شیر دادن به کودکان وجود دارد که شیر دادن همزمان به آنها را راحتتر میکند. با کمی جستجو و مشورت میتوانید روشهای دیگری نیز پیدا کنید و از بین آنها بهترین روش برای راحتی مادر و کودک را انتخاب نمایید. آروغ گرفتن از کودکان دوقلو هممیتواند کمی چالش برانگیز باشد. چون این کار باید بلافاصه بعد از تغذیه کودک انجام شود. پس بهتر است که پدر و مادر این کار را به صورت همزمان انجام دهند.
۵. به هر کودک به صورت مجزا رسیدگی کنید
همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم در تربیت کودکان دوقلو باید به نیازهای هر کودک بر اساس شخصیت مستقل او رسیدگی کنید. به این ترتیب به فرزندان خود کمک میکنید تا از فردیت خود آگاهی پیدا کند و هویت خود را بسازد. یکی از بزرگترین اشتباهات والدین کودکان دوقلو این است که به آنها به صورت مستقل توجه نمیکنند. والدین باید به تفاوتهای فردی فرزندان دوقلو احترام بگذارند و به کودکان خود کمک کنند تا علایق و تواناییهای خود را بیابند. اولین کاری که باید برای ساخت شخصیت مجزای دوقلوها انجام دهید این است که حتماً آنها را با اسم صدا بزنید و از لفظ «دوقلوها» برای اشاره به آنها استفاده نکنید.
۶. برای وقت گذراندن با هریک از کودکان برنامهریزی کنید
یک برنامه با کیفیت برای گذراندن وقت با هر یک از کودکان خود داشته باشید. برنامه با کیفیت شامل فعالیتهای مفیدی مانند صحبت کردن، بازی کردن، کتاب خواندن و حتی بیرون رفتن با آنها میشود. به این ترتیب میتوانید توجهی که هر کودک به صورت مجزا نیاز دارد را برای او فراهم کنید. هدفی که در اینجا باید دنبال کنید این است که به هر کودک اجازه دهید تجربیات لذتبخشی داشته باشد. توجه کنید دوقلوها به خصوص در سالهای اولیه وابستگی زیادی به یکدیگر دارند. وقت گذراندن مجزا با هر یک از کودکان، به آنها اجازه میدهد هویت جداگانهای برای خود بسازند و به شکل مستقیم با والدین خود ارتباط برقرار کنند.
۷. بین عدالت و توجه به نیازهای هر کودک تعادل برقرار کنید
هر کودک نیازهای منحصربهفرد خود را دارد. پس توجه به نیازهای هر کودک، الویت بالاتری نسبت به رعایت «عدالت» بین آنها دارد. بر خلاف تصور بسیاری، والدین نباید حتماً به یک اندازه زمان برای هر کودک بگذارند. هدایایی با ارزش یکسان برای آنها بگیرند یا دقیقاً به یک شکل به آنها رسیدگی کنند. به نیازها، شباهتها و تفاوتهای کودکان دوقلو احترام بگزارید تا کودک شما یک حس واقعی و سالم نسبت به خود داشته باشد.
۸. به شخصیت و حس مالکیت هر کودک احترام بگذارید
در تربیت کودکان دوقلو ایجاد احساس مالکیت شخصی در هر کودک اهمیت زیادی دارد. حس مالکیت به کودکان کمک میکند تا شخصیت خود را پیدا کنند. جدا کردن لباسها، اسباب بازیها، کتابها، حولهها و غیره از جمله مواردی هستند که به کودک احساس مستقل بودن و مالکیت میدهند. هر کودک باید صاحب اشیا و مکانهایی باشد که نسبت به آنها حس مالکیت دارد و آن را با دیگری تقسیم نمیکند. برای مثال میتوانید با اختصاص دادن یک فضای خاص در کمد یا در نظر گرفتن یک لیوان خاص برای هر کودک، این حس مالکیت را تقویت کنید. حتی با این که کودکان خردسال توانایی خواندن ندارند بهتر است از دوران نوزادی روی لوازم آنها لیبل هایی با اسم آنها بزنید.
۹. در مورد مقایسه کودکان با یکدیگر بسیار مراقب باشید.
رتربیت کودکان دوقلو و پیشرفت آنها را مانند یک مسابقه برای انتخاب بهترین کودک در نظر نگیرید. والدین در اغلب موارد دوست دارند پیشرفت کودکان خود را با سایر کودکان هم سن و سال مقایسه کنند و در مورد کودکان دوقلو نیز این موضوع بسیار شایع است. با این وجود ما توصیه میکنیم به هیچ وجه کودکان دوقلو خود را با هم مقایسه نکنید. کودکان خردسال تأثیر پذیری زیادی دارند و گفتههای دیگران به شدت روی ذهنیت و رفتار آنها تأثیر میگذارد. مقایسه کردن به راحتی میتواند کودک را دلسرد و نا امید کند یا شرایطی را ایجاد کند که کودک حس کند باهوش، توانمند یا موردعلاقه نیست.
جمع بندی
رسیدگی به کودکان دوقلو دردسرهای خود را دارد، اما مهمترین مسئله این است که از زمانی که با آنها میگذرانید لذت ببرید. خواندن کتابها و مقالات در مورد بزرگ کردن و تربیت کودکان دوقلو و ارتباط برقرار کردن با خانوادههایی که فرزندان دوقلو دارند به شما کمک میکند تا در این مورد اطلاعات بیشتری کسب کنید و نگرانیهای خود را کاهش دهید.
اگر فرزندان دوقلو دارید یا در این زمینه اطلاعات خوبی دارید خوشحال می شویم نظرات و تجربیات خود در تربیت کودکان دوقلو را از طریق کامنت با ما و سایر خوانندگان در میان بگذارید. اگر این مقاله برای شما مفید بود، آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
۰ دیدگاه