مدرسه رفتن کودکان در دوران کرونا یکی از دغدغههای اصلی این روزهای والدین است. از طرفی بچهها دوست دارند در محیط مدرسه و پیش دوستان شان باشند و ممکن است با کمی سهلانگاری، تعداد زیادی از بچهها و حتی کارکنان مدارس، به بیماری مبتلا شوند.
آیا مدرسه رفتن در دوران کرونا برای کودکان خطرناک است؟
مدرسه رفتن کودکان در دوران کرونا به شرطی که مسئولین مدرسه تمهیدات لازم را فراهم کرده باشند، بهترین گزینه آموزشی است. این نکتهای است که قرار گرفتن در شرایط فعلی، اهمیت آن را کم نمیکند. در حقیقت نقش مدرسه در رشد کودک و نوجوان خیلی بیشتر از آموزش خواندن، نوشتن و ریاضیات است.
دانشآموزان با حضور در مدرسه مهارت های اجتماعی و عاطفی را میآموزند، ورزش میکنند و از خدمات مشاورهای در زمینه بهداشت روانی بهرهمند میشوند. اینگونه خدمات در آموزش آنلاین ارائه نمیشوند. نکته مهم دیگر این است که کودکان و نوجوانان باید در مدرسه این مراحل رشد را طی کنند و در آینده فرصتی برای تکمیل نواقص شخصیتی خود در این زمینهها نخواهند داشت. دانشگاه نمیتواند به اندازه مدرسه تأثیرگذار باشد.
در کنار این مزیتها، برای کودکان و نوجوانانی که والدین شاغل دارند و فرد خاصی هم وظیفه مراقبت از آنها را بر عهده ندارد، مدرسه مکان مناسبتری است و احتمال خطر در آن کمتر است. به علاوه اینکه بعضی مدارس به دانشآموزان خود خدمات ویژهای را ارائه میدهند که شاید دسترسی به این خدمات بیرون مدرسه برای این گروه از دانشآموزان و خانوادههایشان کار دشواری باشد؛ خدماتی از قبیل وعدههای غذایی سالم، دسترسی به اینترنت و سایر خدمات ضروری.
پس تا زمانی که اصول بهداشتی رعایت شود، مدرسه رفتن کودکان در دوران کرونا میتواند گزینه مناسبی باشد.
توصیههایی برای حفظ سلامتی کودکان در دوران کرونا
هنوز به درستی مشخص نشده است که آیا میزان ابتلا و انتشار کرونا در کودکان کمتر از بزرگسالان است. البته برخی آمارها نشان میدهند که ابتلا به شکل شدید این بیماری در کودکان کمتر است. به علاوه اینکه این بیماری در کودکان علائم خفیفتری دارد. بر اساس توصیه کارشناسان، رفتن کودکان به مدرسه همراه با رعایت نکات بهداشتی میتواند احتمال ابتلای آنها به کرونا را کاهش دهد. کارشناسان میگویند اگر نکات بهداشتی رعایت شوند، مدرسه محیطی است که از دانشآموزان در برابر ویروس محافظت میکند. اما نکات بهداشتی که رعایت آنها را توصیه میکنند عبارتند از :
- شستوشوی مکرر دستها با آب و مواد شوینده مناسب
- ضد عفونی کردن مکرر سطوح
- زدن ماسک پزشکی یا پارچه ای
- تغذیه سالم، خواب کافی و فعالیت بدنی مناسب
- استفاده از خودروی شخصی به جای سرویس مدرسه در صورت امکان
- فاصله گرفتن کودکان از یکدیگر
مدارس برای رعایت نکات بهداشتی چه وظیفهای دارند؟
برای پیشگیری از شیوع بیشتر کرونا و حفظ سلامتی دانشآموزان، مدارس باید نکات بهداشتی زیر را به دقت رعایت کنند:
فاصله فیزیکی
بزرگسالان و دانشآموزان باید در حدود دو متر با یکدیگر فاصله داشته باشند. البته بر اساس پژوهشهای علمی، اگر دانشآموزان ماسک بزنند و نشانههایی از ابتلا نداشته باشند و میزهای آنها در حدود یک متر از یکدیگر فاصله داشته باشند، فاصله فیزیکی مناسب رعایت شده است. اما آموزگاران و سایر کارکنان مدرسه باید تا جایی که امکان دارد فاصله دو متری را با دانشآموزان و بزرگسالان رعایت کنند. همچنین آموزگاران و کارکنان باید ماسک بزنند، جلسات حضوری با بزرگسالان را به حداقل برسانند و خودشان نیز از تجمع در یک اتاق یا سالن پرهیز کنند.
اگر فضای بیرونی مدرسه شرایط لازم برای برگزاری کلاسها را دارد، توصیه میشود برای رعایت بهتر فاصله مناسب از این فضا استفاده شود. به طور کلی هر کدام از برنامههای مدرسه که قابلیت اجرا در فضای باز را دارند، بهتر است در فضای باز اجرا شوند.
استفاده از ماسک و بهداشت دستها
بزرگسالان و همه کودکان بالای دو سال باید از ماسک استفاده کنند. ماسک آنها هم باید کاملا بینی و دهانشان را بپوشاند. رعایت این نکته برای حضور طولانیمدت در مدرسه و شرکت در برنامههای آموزشی آن بسیار ضروری است. در کنار استفاده از ماسک، شستوشوی مکرر دستها با آب و مواد شوینده مناسب هم برای همه ضرورت دارد. مدارس باید هم شرایط را فراهم کنند، هم بر دانشآموزان نظارت کنند تا این نکات را رعایت کنند.
تبسنجی
مدارس باید به آموزگاران، کارکنان و دانشآموزانی که تب ۳۸ درجه و بالاتر دارند، اجازه حضور در مدرسه را ندهند. این افراد اگر نشانههای دیگری از ابتلا را هم داشته باشند، نباید در مدرسه حاضر شوند. اگر تبسنجی در مدرسه امکانپذیر نبود، والدین در خانه این کار را انجام دهند و چنانچه فرزندشان تب ۳۸ درجه و بالاتر داشت، او را در خانه نگه دارند.
نظافت و ضد عفونی کردن منظم
مدارس باید نکاتی را که کارشناسان درباره بهداشت محیط توصیه میکنند، به طور کامل رعایت کنند. کلاسهای درس و مکانهایی که محل تردد و تجمع دانشآموزان هستند، باید به صورت مرتب ضد عفونی شوند.
تغییر برنامههای آموزشی
تصمیمگیری درباره چگونگی این تغییرات بر عهده مدرسه است و طبیعی است که هر مدرسهای با توجه به شرایط، تغییرات متفاوتی را اعمال کند. البته کارشناسان راهکارهایی برای تمامی مدارس ارائه دادهاند که به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- کوتاه کردن زمان حضور دانشآموزان در مدرسه
- گروهبندی دانشآموزان و آموزگاران برای حضور در مدرسه بر اساس روزهای هفته
علاوه بر نکاتی که مدارس ملزم به رعایت آنها هستند، عوامل دیگری هم در حفظ سلامتی دانشآموزان تأثیر دارند که جنبه عمومی دارند و مشارکت خانوادهها را میطلبند. در ادامه این عوامل را بیان میکنیم.
بعضی از دانشآموزان بیشتر در معرض ابتلا هستند
فراموش نکنیم اقداماتی که مدارس انجام میدهند، خطر ابتلا را کاهش می دهند ولی از آن جلوگیری نمیکنند. بعضی از دانشآموزان که شرایط پزشکی خاصی دارند و بیشتر در معرض ابتلا هستند، به مراقبتهای بیشتری نیاز دارند. بهتر است برای حضور این دسته از دانشآموزان در مدرسه با پزشکان متخصص کودکان مشورت کرد. اگر پزشک مربوطه اجازه حضور آنها را داد، حتما مسئولین مدرسه را در جریان شرایط آنها بگذارید. در برخی موارد پزشک توصیههایی دارد که مربوط به ساعات حضورشان در مدرسه است.
بعضی از دانشآموزان به حمایتهای روانی و عاطفی نیاز دارند
در دوران همهگیری بیماری، بعضی از افراد نشانههایی از استرس و اضطراب را نشان میدهند. این اختلالات روانی زودگذر هستند اما تا زمانی که منشأ آنها یعنی همهگیری بیماری وجود دارد، میتوانند تأثیرات مخربی داشته باشند. شکل شدید این اختلالات میتواند عملکرد سیستم ایمنی بدن را هم تضعیف کند. بعضی از دانشآموزانی که به مدرسه میروند، این استرس یا اضطراب را تجربه میکنند. مدرسه و خانواده هر دو در مورد بهداشت روانی دانشآموزان مسئولیت دارند. آموزگاران و والدین باید دقت کنند تا نشانههای استرس و اضطراب را در دانشآموزان تشخیص دهند و با حمایتهای روانی و عاطفی به آنها کمک کنند.
۰ دیدگاه