هنگامی که یک خانواده یا جامعه دچار بحران و سختی میشود، کودکان معمولا بیشترین صدمه را میبینند. آنها مسائل را تحلیل میکنند و ممکن است در این فرآیند ترس بر آنها غلبه کند و دچار مشکل شوند. پیدایش بیماری کرونا مجموعهای از عوامل پیچیده چون، بلاتکلیفی، انزوای اجتماعی، بیکاری و عصبانیت را با خود بههمراه آورد. عواملی که اثرش را کم یا زیاد بر کودکان، نوجوانان و حتی والدین بهصورت اضطراب، افسردگی و خشم نشان داده است. در این مقاله بهویژه سلامت روان کودکان در دوران کرونا را بررسی خواهیم کرد.
نکاتی که والدین در سلامت روان کودکان در دوران کرونا باید به آنها توجه کنند
اختلال در زندگی روزمره و اضطراب از ابتلا به بیماری کرونا همه افراد جامعه را تحت تاثیر قرار داده است. در این میان بچهها به دلیل شرایط حساس روحی که دارند ممکن است بیش از بقیه صدمه ببینند. بنابراین توجه به کودکان و بررسی سلامت روان آنها در دوران کرونا اهمیت ویژهای دارد. با ادامه مقاله همراه باشید.
۱. با کودک در مورد بیماری کرونا صحبت کنید
با ادامه بیماری کرونا و بررسی مداوم آن توسط اخبار و شبکههای اجتماعی، ممکن است سوالهایی برای کودکان پیش بیاید. بهخصوص که شرایط زندگی بهدلیل قرنطینه کمی متفاوت شده است. ممکن است کودکان نگران خودشان، خانواده و دوستانشان شوند. در رابطه با تاثیر شبکههای اجتماعی میتوانید به مقاله تاثیر شبکههای اجتماعی بر کودکان مراجعه کنید.
نحوه استفاده از کلمات مناسب و صحبت در مورد احساسی که کودک نسبت به شرایط موجود دارد، سلامت روان کودکان در دوران کرونا را بهبود میبخشد. چرا که کودک با در میان گذاشتن نگرانیها و دغدغههایش احساس بهتری پیدا میکند. فراموش نکنید که به صحبتهای کودک بهخوبی گوش کنید و به او احساس امنیت بدهید.
در این رابطه، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) روشهایی را برای کمک به والدین در مورد نحوه صحبت با کودکان ارائه داده است.
۲. شرایط را برای کودک توضیح دهید
به فرزندتان توضیح دهید که کرونا بیشتر علائمی شبیه به سرماخوردگی دارد. برخی از افرادی که بیماریهای مزمن دارند، ممکن است بیشتر درگیر بیماری شده و بسیار بیمار شوند. توضیح دهید که همه ما با شستن مداوم دستها و ماندن در خانه میتوانیم از گسترش ویروس کرونا جلوگیری کنیم. آگاهی دقیق و درست اضطراب او را کاهش میدهد.
۳. آرامش خود را حفظ کنید
کودکان نسبت به آنچه شما میگویید و نحوه بیان آن واکنش نشان میدهند. آنها آنچه میشنوند را تجزیه و تحلیل میکنند. زبان بدن افراد را درک میکنند. به این صورت، رفتارها و گفتارها روی آنها اثر میگذارد.
هرچه بیشتر بتوانید آرامش خود را در این شرایط حفظ کنید، کودک احساس امنیت و آرامش بیشتری میکند. در نتیجه، بهتر میتواند اطلاعاتی را که روزانه در رابطه با بیماری کرونا دریافت میکند را درک کند.
۴. والدین نیز باید از خودشان مراقبت کنند
بسیاری از والدین، بهدلیل قرنطینه مجبور به دورکاری شدهاند و باید در خانه کار کنند. آنها باید چندین کار را همزمان باهم مدیریت کنند. به برنامههای درسی آنلاین فرزندانشان نیز بپردازند که این نیز مسئولیت آنها را چند برابر کرده است.
همه این عوامل باعث خستگی و افسردگی والدین میشوند. بنابراین، اهمیت و توجه به خود را در این شرایط فراموش نکنید. سلامت روان کودکان در دوران کرونا در گرو سلامت روان والدین است. با خودتان مهربان باشید.
هیچ اشکالی ندارد که خسته و ناامید شوید. شما نیز انسان هستید. اما، سعی کنید خودتان را با شرایط جدید تطبیق دهید. زمانی را به خودتان و سلامت روانتان اختصاص دهید. هنگامی که بیش از حد تحت فشار قرار بگیرید، نمیتوانید بهترین خود را ارائه دهید. نگران نباشید! شما از پس مشکلات برمیآیید.
۵. سعی کنید کودک را در معرض اخبار کرونا قرار ندهید
اخبار تلخ چه در رسانه و چه در شبکههای اجتماعی اثر بیشتری روی کودکان میگذارد. شاید خبری که برای بزرگسالان درجه غم کمتری دارد، برای کودک بسیار سهمگین و رنجآور باشد و مانند یک تراژدی در ذهن او نقش ببندد. بنابراین، سعی کنید شنیدن یا دیدن اخبار را در حضور فرزندانتان مدیریت کنید.
اگر کودک در معرض حادثه یا خبر ناگواری در رابطه با بیماری کرونا قرار گرفت با او در این رابطه صحبت کنید. سعی کنید بفهمید چه چیزی او را مضطرب کرده است تا بتوانید با صحبت کردن نگرانیهایش را برطرف کنید.
۶. روال زندگی را حفظ کنید
حفظ شکل عادی زندگی مخصوصا در این شرایط استرسزا بسیار مهم است. با مختل شدن روال مدرسه، خانه و کار والدین، ممکن است کودک دچار نگرانی و اضطراب شود و در رفتارها و احساساتش دچار سردرگمی شود.
سعی کنید روال عادی زندگی مانند بیدارشدن بهموقع از خواب و آماده شدن برای یک روز دیگر را حفظ کنید. اگر کودکی در خانه دارید که به مدرسه میرود، برنامهریزی خوبی که نه سخت باشد و نه آسان را برای هر روز و هر هفته او در نظر بگیرید. نکات زیر را نیز در این رابطه میتوانید رعایت کنید.
- برای هر هفته یک هدف مشخص تعیین کنید.
- از منابع آموزشی که مدرسه برای بخشی از روز در اختیار کودک قرار میدهد استفاده کنید.
- در نظر بگیرید که هر کودک با دیگری فرق دارد. در نتیجه، نوع یادگیری و سرعت عملش در انجام کارها نیز به همان اندازه متفاوت است.
- هر روز مدت کوتاهی را به همراه فرزندانتان و با رعایت نکات بهداشتی و حفظ فاصله اجتماعی برای ورزش و پیادهروی در نظر بگیرید.
- زمانی را برای تفریح و بازی با فرزندانتان اختصاص دهید.
۷. کودکان را سرگرم کنید
بازیها و سرگرمیهای مختلفی را برای سلامت روان کودکان در دوران کرونا، سپری کردن وقت و بهرهوری از زمان درنظر بگیرید.
- مدیتیشن و یوگا مخصوص کودکان جایگزین خوبی برای کاهش استرس و افزایش تمرکز بر کارهای روزانه خواهد بود.
- ویدئوها و فعالیتهای علمی مختلفی را میتوانید از سایتهای مختلف دانلود کنید.
- عضو کانالهای آنلاین قصهخوانی کودکان شوید و هر شب یک قصه برای کودک پخش کنید.
- میتوانید از کارتونها، انیمیشن ها و فیلمهای مخصوص گروه سنی کودکان نیز برای سرگرم کردن آنها استفاده کنید. برای آشنایی بیشتر با گروه فیلم و انیمیشن به مقاله معرفی بهترین انیمیشنهای کودکانه سال ۲۰۲۰ مراجعه کنید.
۸. به کودک اطمینان خاطر دهید
ماندن در خانه بهطور مدام، دوری از مدرسه و دوستانش و رعایت قرنطینه در دوران کرونا ممکن است باعث خستگی، وحشت و تشویش کودک شود. برای حفظ سلامت روان کودکان در دوران کرونا به آنها اطمینان خاطر دهید که تمام این لحظات میگذرند. آنها تنها نیستند. شما در کنار آنها هستید و همه این اتفاقها را باهم پشت سر خواهید گذاشت.
۹. به روانپزشک اطفال مراجعه کنید
اگر با فراهم کردن تمام شرایط فوق همچنان فرزندتان دچار سردرگمی و ترس و اضطراب است، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید. با آنها در مورد شرایط بهوجود آمده صحبت کنید. البته، در این شرایط پزشکان بسیاری خدمات آنلاین ارائه میدهند که میتوانید بدون حضور فیزیکی از کمک آنها استفاده کنید.
۰ دیدگاه