کودکان خردسال به ندرت مفهوم انجام به موقع کارها و مسئولیتهای خود را درک میکنند. ممکن است در ۲۰ دقیقه آینده زنگ مدرسه به صدا دربیاید اما فرزند شما بعد از اینکه بارها او را صدا کردهاید همچنان در حال چرت زدن باشد. والدین اغلب میخواهند بدانند چگونه استقلال کودکان خود را به روش صحیح و بدون تنبیه افزایش دهند.
مستقل بودن، بسیار کلیدی است و آموزش آن به کودکان کمی طول میکشد. زیرا لازم است از درون کودک نشات بگیرد. شما میتوانید به عنوان والدین فرزندان خود، با انجام روشهای به آنها یاد بدهید استقلال را کشف کنند. در ادامه به اهمیت استقلال کودکان و روشهای پرورش آن میپردازیم.
چرا استقلال کودکان مهم است؟
پرورش استقلال کودکان، میتواند در ابعاد مختلف زندگی، مزایایی برای آنها به همراه داشته باشد. اگرچه کودکان در حال حاضر سن کمی دارند، اما آنها در نهایت بزرگ میشوند و لازم است مهارتهای لازم برای بزرگسالی را یاد بگیرند. به همین دلیل والدین لازم است استقلال را از همان سنین کودکی در فرزندشان پرورش دهند. در ادامه به دلایل اهمیت استقلال در کودکان میپردازیم.
- مدتی طول میکشد تا کودکان مفهوم انتخاب را درک کنند و تصمیمی بگیرند که فکر میکنند برای آنها بهترین است. وقتی به کودکان حق انتخاب داده میشود آنها میتوانند خود را بهتر بشناسند و بفهمند چه چیزی واقعا آنها را خوشحال میکند.
- زندگی همیشه به معنای شادی و لذت بردن نیست. زمانهایی وجود دارد که فرزندتان نمیتواند کاری که از او انتظار میرود را انجام دهد. با این حال، اگر کودک، مستقل باشد اشتباهات خود را تشخیص میدهد، برای دریافت حمایت نزد شما میآید و برای عملکرد بهتر از شما راهنمایی میخواهد.
- عزت نفس هر فرد در سنین پایین رشد میکند. عزت نفس میتواند زمانی که کودک به تصمیمات خودش باور داشته باشد، قویتر شود. استقلال در این زمینه اهمیت بسیار زیادی دارد و باعث میشود کودک، احساس کند ارزشمند است.
- کتابها حاوی اطلاعات هستند اما دانش فقط از طریق عمل کردن به دست میآید. تفاوت بین هشدار دادن به کودک در مورد یک خطر و روبرو شدن فرزندتان با آن، بسیار زیاد است. استقلال داشتن به کودک این امکان را می دهد که خودش یادگیری مسائل را شروع کند و آگاهی او افزایش پیدا کند.
چگونه میتوان استقلال را به کودکان آموزش داد؟
روشهای بیشماری وجود دارد که با استفاده از آنها میتوانید کودکی مستقل پرورش دهید. این روشها کمک میکنند که بدون نیاز به مدیریت همه چیز توسط شما، فرزندتان نیز از کودکی خود لذت برد. در ادامه با روشهای تقویت استقلال کودکان آشنا میشوید. در این زمینه خواندن کتاب راههای تربیت (استقلال و کاهش وابستگی کودک) نیز میتواند برای شما مفید باشد.
۱. به فرزندتان مسئولیتهایی را بدهید که میتواند انجام دهد
کودک شما برای مستقل شدن نیازی به شروع مدیریت امور مالی خانواده یا گرفتن تصمیمهای مهم ندارد. استقلال باید از خود کودک شروع شود و در همین مورد است که میتوانید به فرزندتان کمک کنید. برای مثال، اگر در حال برنامهریزی برای سفر هستید میتوانید از فرزندتان بخواهید فهرست وسایل مورد نیاز خود را بنویسد و چمدانش را آماده کند. همچنین، اگر میخواهید به پیکنیک بروید کودک میتواند با نوشتن لیست وسایل ضروری، به شما برای آماده شدن کمک کند.
۲. حمایت کردن بیش از اندازه را کنار بگذارید
بسیاری از والدین، راهنمایی کردن فرزندشان را با حمایت کردن بیش از اندازه از او اشتباه میگیرند. اگر کودک، کار خود دیرتر یا غلط انجام دهد، این والدین مرتبا در کارهای او دخالت میکنند. در سنین پایین فرزندتان، خوب است که به او تنها پیشنهاد یا دستورالعملهایی دهید و اجازه دهید خودش کار را انجام دهد. وقتی فرزندتان بزرگ شد نیز به او اجازه دهید هر زمان کمک خواست به سراغ شما بیاید.
۳. به کودک با گزینههای محدود، حق انتخاب بدهید
ممکن است انتخاب یک غذا از منوی بلندبالای رستوران برای کودک دشوار باشد. در عوض، چند گزینه محدود به او ارائه کنید و از کودک بخواهید یکی از آنها را انتخاب کند. دادن حق انتخاب به کودک با گزینههای محدود به او کمک میکند راحتتر انتخاب کند و همچنین برای موارد جدیدتر آماده شود.
۴. اجازه بدهید کودک هر چند وقت یکبار خودش تصمیم بگیرد
ممکن است ترجیح دهید فرزندتان قبل از اینکه برای بازی بیرون برود تکالیف خود را انجام دهد. اما ممکن است او ابتدا بازی کردن را ترجیح دهد و سپس تکالیف خود را انجام دهد. در زمینههای کم اهمیتتر، مانند انتخاب اینکه کودک چه چیزی بپوشد یا چه میان وعدهای برای عصرانه بخورد به او اجازه دهید تا حدی در انتخاب کردن آزاد باشد. تا زمانی که کودک به تکالیفش عمل میکند نیازی به مداخله نیست. پیشنهاد میکنیم در این مورد مقاله راهکارهایی برای پرورش مهارت تصمیم گیری در کودکان را نیز مطالعه کنید.
۵. با فرزندتان همدلی کنید
کودک شما به تازگی در حال یاد گرفتن استقلال است و این مسئله برای او ساده نیست. حتی اگر کودک نتوانست کاری ساده را انجام دهد او را سرزنش یا تحقیر نکنید. بدون اینکه فرزندتان را قضاوت کنید برای حمایت از او در کنارش باشید و هر وقت درخواست کرد به او کمک کنید.
۶. شکست را به یک مسئله بزرگ تبدیل نکنید
کودکان شکست خواهند خورد. آنها اشتباه خواهند کرد و حتی علیرغم هشدارهای شما ممکن است این اشتباهات را تکرار کنند. بر روی شکست کودک تمرکز نکنید. به کودک خود بگویید که چه کارهایی را میتواند بهتر انجام دهد اما شکست را به او ربط ندهید. این کار میتواند به عزت نفس کودک آسیب برساند.
۷. به کودک بیاموزید تا مشکلات را به صورت مستقل حل کند
این مشکلات میتواند مربوط به مدرسه باشد یا با خواهر و برادر و دوستان. به فرزندتان بگویید که برخی از این مشکلات را خودش باید حل کند و شما نمیتوانید در این زمینه به او کمک کنید. در صورت لزوم، با ارائه دیدگاهی متفاوت از شرایط میتوانید او را راهنمایی کنید.
۸. یک روتین مناسب ایجاد کنید
اگر کودکان نتوانند به صورت متوالی فکر کنند در تصمیمگیری برای خود دچار مشکل میشوند. ایجاد روتین مناسب میتواند در این زمینه به آنها کمک کند. هنگامی که کودک شما بداند چه کارهایی باید در یک روز خاص و در یک ساعت خاص انجام شود همه کارها را خودش شروع میکند.
۹. مذاکره کردن را آموزش دهید
بسیاری از کودکان تمایل دارند که دنیا را به صورت برد و باخت ببینند. فرزند خود را با مصالحه آشنا کنید تا او یاد بگیرد که از موقعیتهای مختلف، بهترین استفاده را داشته باشد. او میتواند محل پیکنیک رفتن یا غذای مربوط به پیکنیک را انتخاب کند اما نمیتواند برای هردوی آنها تصمیمگیرنده باشد. این امر به کودک کمک میکند که اولویتهای خودش را تشخیص دهد.
۱۰. تشویق کردن را فراموش نکنید
وقتی کودک به قولهایش عمل میکند و تکالیفش را به طور صحیح و به تنهایی انجام میدهد او را تشویق کنید. بازخورد مثبت در شکلگیری صحیح شخصیت فرزند شما ضروری است و تایید والدین در این زمنیه میتواند به شدت اثرگذار باشد.
در نهایت، لازم است بدانید بین استقلال کودکان نوپا و آموزش دادن به بچهها برای انجام برخی فعالیتها کاملا تفاوت وجود دارد. با این حال، هنگامی که کودک شما به محیط مدرسه عادت کرد، میتوانید از او بخواهید که کارهای ساده را به تنهایی انجام دهد. این کار می تواند به تدریج استقلال او را افزایش دهد.
۰ دیدگاه