وقتی فرزند شما میخواهد در گفتگوی شما و دیگری شرکت کند چه اتفاقی میافتد؟ آیا شما مجبور میشوید قبل از اینکه کودکتان میان حرفهای شما بپرد گفتگوی خود را تمام کنید؟ در مورد بازیهای رومیزی چطور؟ آیا کودک شما اغلب تاس را میگیرد تا بیندازد، حتی اگر نوبت کسی دیگر باشد؟ در حقیقت، برای کودکان خیلی سخت است که برای حرف زدن یا انجام دادن کاری منتظر بمانند. این امر بهویژه برای کودکان کمسن که هنوز خودکنترلی را یاد نگرفتهاند دشوار است. با آموزش صبر به کودکان و همچنین بزرگتر شدن آنها، کودکان بهتدریج یاد میگیرند که انتظار را تحمل کنند.
صبور بودن یکی از ویژگیهای مثبتی است که لازم است آن را در فرزندتان ایجاد کنید. هیچکدام از کودکان، صبور به دنیا نمیآیند و همه بچهها به آموزش صبر نیاز دارند. یادگیری صبر اولین قدم برای یادگیری به تاخیر انداختن رضایت خود در کودکان است که نهتنها باعث میشود بچهها موفقیت شغلی را تجربه کنند بلکه به سلامت، روابط و دیگر ابعاد زندگی آنها نیز کمک میکند. در ادامه با این موضوع آشنا میشوید که چرا آموزش صبر به کودکان مهم است، چه کودکانی بیشتر در صبر کردن با مشکل مواجهاند و چگونه میتوان در این مورد به بچهها کمک کرد.
فهرست مطالب
- چرا آموزش صبر به کودکان مهم است؟
- نشانههای صبر کم در کودکان چیست؟
- چه عواملی باعث کمبود صبر در کودکان میشود؟
- نحوه آموزش صبر به کودکان چگونه است؟
- آموزش صبر به کودکان را به تجربهای مثبت تبدیل کنید
- اجازه دهید کودک انتظار بکشد
- به وعدههای خود عمل کنید
- به کودک، اطلاعات بدهید
- از شمارش معکوس یا تایمر استفاده کنید
- چه بازیها و فعالیتهایی برای آموزش صبر به کودکان مفیدند؟
- باز کردن بسته
- پختوپز
- پرورش گیاه
- حل کردن پازل
- کتاب خواندن
- سکوت کردن
چرا آموزش صبر به کودکان مهم است؟
آموزش صبر به کودکان بهویژه به این دلیل مهم است که بچههای صبور میتوانند با موقعیتهای استرسزا در زندگی بهتر روبرو شوند و در این شرایط، آرامش خود را حفظ کنند. دنیای کنونی، دنیای پراسترسی است و این استرس میتواند باعث شود که کنترل افکار و احساسات خود را از دست بدهیم. برای اینکه کودکان بتوانند با این سبک پرتنش زندگی کنار بیایند مهم است که صبور بودن را بیاموزند. صبر به این معنی است که مغزمان چگونه به ایجاد و حفظ تحمل به ما کمک میکند. افرادی که صبور هستند در ابعاد مختلف زندگی ازجمله روابط اجتماعی و شغل، عملکرد بهتری نسبت به دیگران دارند. آموزش صبر به کودکان، درواقع، موارد زیر را به کودکان میآموزد:
- ارزیابی کارها با دید جامعتر و بدون اقدام سریع
- مودبتر بودن
- کنترل مناسبتر هیجانات
- ثبات هیجانی
- قدرت و نگرش بیشتر برای روبرو شدن با موانع
نشانههای صبر کم در کودکان چیست؟
اگرچه صبور بودن برای همه کودکان دشوار است اما برخی کودکان در این زمینه بیشتر با مشکل مواجهاند. این کودکان بهویژه به یادگیری صبر نیاز دارند. در کودکانی که صبر بسیار کمی دارند ویژگیهای زیر مشاهده میشود:
- بهجای اینکه منتظر بمانند تا معلم نام آنها را ببرد، پاسخ سوال را اعلام میکنند.
- وقتی کار سرگرمکنندهای برای انجام دادن وجود دارد نمیتوانند منتظر بمانند.
- برای اینکه بتوانند نظر خود را بهسرعت بیان کنند، مکالمه دیگران را قطع میکنند.
- اسباببازیهای بچههای دیگر را میگیرند یا اصرار میکنند که اول خودشان با این اسباببازیها بازی کنند.
- سعی میکنند بر دیگران برای انجام کاری که دوست دارند فشار بیاورند.
به یاد داشته باشید که کودکانی که نمیتوانند صبر کنند و منتظر نوبت بمانند خودشان نیز از این مسئله بهشدت به هم میریزند. آنها میدانند که رفتار مناسب چگونه است اما تمایلشان به انجام فوری یک رفتار آنقدر زیاد است که نمیتوانند در برابر آن مقاومت کنند.
چه عواملی باعث کمبود صبر در کودکان میشود؟
همه بچهها در زمانهایی صبر کمی دارند و بیتاب هستند. آنها ممکن است در این مواقع، بهشدت هیجانزده باشند یا آنقدر خواستهای که دارند قوی باشد که نتوانند منتظر بمانند. بااینحال، وقتی این مسئله مدام اتفاق میافتد ممکن است دلیل دیگری در میان باشد. نداشتن صبر با تکانشگری ارتباط دارد. بچههایی که تکانشگرانه عمل میکنند خودکنترلی لازم را ندارند و بنابراین، نمیتوانند خودشان را آرام کنند و منتظر بمانند.
کودکانی که به بیشفعالی دچار هستند اغلب تکانشی و بیحوصلهاند. آنها برای فکر کردن قبل از انجام کارها با مشکل مواجهاند. پیشنهاد میکنیم در این مورد مقاله بیش فعالی در کودکان را نیز مطالعه کنید. همچنین، کودکانی که مهارتهای اجتماعی را بهخوبی یاد نگرفتهاند هم نمیتوانند منتظر رسیدن نوبت خود بمانند. آنها ممکن است نتوانند بهخوبی اصول اجتماعی را رعایت کنند و برای مثال، میان حرف دیگران میپرند.
نحوه آموزش صبر به کودکان چگونه است؟
هرچقدر آموزش صبر به کودکان، زودتر شروع شود، توانایی آنها در صبور بودن بیشتر تقویت میشود. وقتی این آموزش را زودتر شروع میکنید فرزندتان نیز با مفاهیم، زودتر آشنا میشود و درنتیجه کار برای شما و فرزندتان آسانتر میگردد. در ادامه با این موضوع آشنا میشوید که چگونه میتوانید صبر را به فرزندتان بیاموزید.
آموزش صبر به کودکان را به تجربهای مثبت تبدیل کنید
هنگامی که فرزندتان کوچک است، درک فواید و نیاز به صبر داشتن برای او دشوار است. کودک نهتنها با مفهوم زمان بهخوبی آشنا نشده است، بلکه به تاخیر انداختن رضایت نیز برای او مبهم است. وقتی برای مسئلهای مثل رسیدن غذا یا رسیدن به مقصد، زمان تعیین میکنید کودک از شما خواهد پرسید که چه زمانی انتظار به پایان میرسد. در این شرایط، صبور، مهربان و مثبتنگر باشید، حتی اگر فرزندتان برای بار بیستم از شما سوال کند.
به یاد داشته باشید کودکان خودخواه نیستند یا قصد اذیت کردن شما را ندارند. آنها فقط زمان را درک نمیکنند. دست انداختن کودک در این شرایط یا تنبیه او میتواند انتظار کشیدن را برای کودک، به تجربهای منفی تبدیل کند. بااینحال، درک کردن کودک در زمان انتظار کشیدن و آرام و همدلانه رفتار کردن با او میتواند انتظار کشیدن را به تجربهای مثبت برای کودک تبدیل کند.
اجازه دهید کودک انتظار بکشد
اگر فرزندتان را در زمان انتظار کشیدن با موبایل یا موارد دیگر سرگرم کنید باعث ایجاد عادتی بد در فرزندتان میشوید. در این صورت، کودک میآموزد که در هنگام انتظار کشیدن حضور کامل نداشته باشد و درنتیجه صبر کردن را یاد نگیرد. درعوض، روشهای سازندهتر و مثبتتری پیدا کنید که استفاده از آنها باعث شود کودک انتظار کشیدن را تجربه کند و در عین حال، تجربه مثبتی نیز داشته باشد.
به وعدههای خود عمل کنید
مطمئنا شما تنها والدی نیستید که گاهی اوقات، قولی به فرزندتان میدهید اما بعد امیدوارید که او قولش را فراموش کند. بااینحال، این کار نهتنها باعث میشود کودک دقیقا زمان را درک نکند، بلکه باعث میشود که انتظار بیش از معمول برای او به نظر برسد. متاسفانه، درنتیجه این مسئله این طرز فکر در کودک ایجاد میشود که اگر به او بگویید پنج دقیقه یا ده دقیقه صبر کند او حس کند که قرار است سالها انتظار بکشد. بنابراین، وقتی کودک از شما در مورد زمان لازم برای صبر کردن میپرسد، پاسخ دقیق به او بدهید و به وعدههای خود عمل کنید.
به کودک، اطلاعات بدهید
وقتی کودک از شما میپرسد که «پس کی میرسیم؟» پاسخهای غیردقیق و تکراری مثل «خیلی زود» یا «الان میرسیم» به کودک کمک نمیکند که بتواند بهخوبی صبر کند. بهجای آن سعی کنید پاسخهای دقیقتری بدهید. برای مثال زمان را بگویید و مثلا بگویید: «۱۰ دقیقه دیگه.» اگر فرزندتان مفهوم زمان را هنوز درک نمیکند از موارد دیگری برای کمک به او در تشخیص زمان استفاده کنید. برای مثال میتوانید بگویید: «تا رسیدن عید باید ۱۰ شب دیگه بخوابی» یا «تا بخوایم به پارک برسیم به اندازه دیدن یه کارتون طول میکشه.» بنابراین، مهم است که روشهای خلاقانهای برای آموزش زمان و درنتیجه آموزش صبر به کودکان پیدا کنید.
از شمارش معکوس یا تایمر استفاده کنید
اگر متوجه شدید که وقتی از فرزندتان میخواهید صبر کند او صبر و تحمل خود را زود از دست میدهد میتوانید از یک تایمر استفاده کنید. تایمر بهصورت بصری به کودک نشان میدهد که چقدر باید انتظار بکشد. این کار بهویژه در طول سفرهای جادهای مفید است. یک ساعت یا تایمر را در جلوی چشمان کودک خود در ماشین قرار دهید تا دقیقا بداند چقدر زمان برای رسیدن به مقصد مانده است.
چه بازیها و فعالیتهایی برای آموزش صبر به کودکان مفیدند؟
توضیح ساده صبر کردن و انتظار کشیدن به اندازه تجربه کردن آن تاثیرگذار نیست. بچهها معمولا با بازی کردن و فعالیتهای سرگرمکننده، مهارتها را خیلی بهتر یاد میگیرند. بنابراین، استفاده از برخی از این فعالیتها در زمینه آموزش صبر به کودکان، به شما کمک میکند که فرزند صبورتری تربیت کنید. در ادامه با این بازیها و فعالیتها آشنا میشوید.
۱. باز کردن بسته
یک هدیه را چندبار کادوپیچ کنید و آن را به فرزندتان بدهید. از او بخواهید که کاغذ کادوها را بهنوبت باز کند. این کار در عین حال که سرگرمکننده است به کودک صبر کردن را نیز میآموزد.
۲. پختوپز
اندازهگیری مواد اولیه و انتظار برای پخته شدن غذا و همچنین خنک شدن آن، برای آموزش صبر به کودکان بسیار موثر است. البته، این کار باعث میشود که آنها درنهایت، به پاداشی هیجانانگیز نیز برسند. پیشنهاد میکنیم در این مورد مقاله آشپزی با کودک را نیز مطالعه کنید.
۳. پرورش گیاه
منتظر ماندن کودک برای تبدیل شدن بذر به گیاه میتواند در آموزش صبر به او بسیار موثر باشد. در عین حال، کودک سختکوشی را نیز میآموزد.
۴. حل کردن پازل
یک پازل به اندازه کافی بزرگ تهیه کنید تا فرزندتان مدتی سرگرم تکمیل آن شود. وقتی کودک یاد بگیرد که قبل از دیدن نتیجه، باید مدتی وقت بگذارد و تلاش کند، صبر را بهخوبی میآموزد.
۵. سکوت کردن
سکوت برای آموزش صبر به کودکان، یک نکته بسیار حیاتی است. تایمر را روشن کنید و از فرزندانتان بخواهید تا جایی که میتوانند سکوت کنند. هرکسی بیشتر سکوت کرد، برنده است.
۶. کتاب خواندن
کتابهای زیادی در رابطه با آموزش صبر به کودکان وجود دارد که خواندن آنها برای فرزندتان میتواند به صبورتر شدن او کمک کند. چند مورد از این کتابها عبارتاند از: چرا صبر کنم؟، انتظار عروسکی، یک دقیقه صبر کن و تق، تق، بیا بیرون.
درنهایت، بهترین راه برای آموزش صبر به کودکان این است که در ابتدا بدانید چه مسئلهای باعث بیحوصلگی و صبر کم او شده است. آیا کودک شما هنگام حل پازل ناامید میشود؟ آیا او در انتظار کشیدن برای رسیدن نوبت خود با مشکل مواجه است؟ وقتی علت مسئله را بدانید، میتوانید به فرزندتان برای صبور بودن، بیشتر کمک کنید. همچنین، مهم است که تجربه انتظار کشیدن را به تجربهای مثبت برای کودک تبدیل کنید و در شرایطی که فرزندتان نمیتواند منتظر شود به او غر نزنید، مسخرهاش نکنید یا تنبیهش نکنید.
سوالات پرتکرار
صبور بودن کودکان باعث میشود که آنها با موقعیتهای استرسزای زندگی بهتر کنار بیایند و همچنین بتوانند ثبات هیجانی بیشتری داشته باشند.
برای اینکه صبر را به فرزندتان بیاموزید مهم است که انتظار کشیدن را به تجربهای مثبت برای او تبدیل کنید و از سوی دیگر، اجازه دهید کودک انتظار بکشد و آن را تجربه کند.
حل کردن پازل، پختوپز، پرورش گل و گیاه و مسابقه سکوت کردن برخی از بازیها و فعالیتهای مفید برای آموزش صبر به کودکان هستند.
نکات کلیدی
- بااینحال، درک کردن کودک در زمان انتظار کشیدن و آرام و همدلانه رفتار کردن با او میتواند انتظار کشیدن را به تجربهای مثبت برای کودک تبدیل کند.
- وقتی کودک از شما در مورد زمان لازم برای صبر کردن میپرسد، پاسخ دقیق به او بدهید و به وعدههای خود عمل کنید.
- میتوانید از یک تایمر استفاده کنید. تایمر بهصورت بصری به کودک نشان میدهد که چقدر باید انتظار بکشد.
- اندازهگیری مواد اولیه و انتظار برای پخته شدن غذا و همچنین خنک شدن آن، برای آموزش صبر به کودکان بسیار موثر است
- منتظر ماندن کودک برای تبدیل شدن بذر به گیاه میتواند در آموزش صبر به او بسیار موثر باشد.
اگر شما هم نظر یا تجربهای در زمینه صبر کودکان و روشهای بهبود آن دارید، آن را با ما و خوانندگان کارپازل به اشتراک بگذارید.
۰ دیدگاه