پسانداز کردن، یکی از مهمترین ابعاد مدیریت مالی و داشتن منابع مالی مطمئن است. با این حال، بسیاری از ما اهمیت صرفهجویی کردن را از طریق آزمون و خطا و مهمتر از آن از طریق تجربه آموختهایم. متاسفانه در مدرسه به ما پسانداز کردن آموزش داده نمیشود و بسیاری از ما در بزرگسالی باید از عهده خودمان بربیاییم.
خوشبختانه، روشهایی برای آموزش پس انداز به کودکان وجود دارد که والدین میتوانند از آنها استفاده کنند و در نتیجه، از آینده مالی فرزندشان تا حدودی اطمینان حاصل کنند. در ادامه به این روشها با جزئیات بیشتری میپردازیم. اما قبل از آن لازم است در مورد اهمیت آموزش پس انداز به کودکان بیشتر بدانید.
چرا آموزش پس انداز به کودکان مهم است؟
فرزند شما در ادامه زندگی قطعا با موقعیتهایی روبرو خواهد شد که در آنها تصمیمات مالی اهمیت بسیار زیادی دارند و شما به عنوان والدین میتوانید با آموزش پسانداز به کودکان، اطمینان حاصل کنید که فرزندتان تصمیمات مالی هوشمندانهای خواهد گرفت. به عنوان مثال، ممکن است فرزندتان در دانشگاه تصمیم بگیرد که وام دریافت کند یا با پیشنهادات مختلفی برای سرمایهگذاری روبرو شود. وقتی بتوانید عادتهای صحیح مالی را از همان سنین کودکی به فرزندتان یاد بدهید او در بزرگسالی میتواند با چالشهای مالی بهتر مواجه شود.
اگرچه بسیاری از مدارس سعی در آموزش سواد مالی به دانش آموزان دارند، اما مسئولیت آموزش این درسها و اطمینان از تاثیرگذاری آنها در زندگی واقعی به کودکان بر عهده والدین است. یاد دادن نحوه افتتاح حساب و ایجاد بودجه برای کمک به کودکان برای خرید چیزهایی که دوست دارند برخی از این آموزشها است. در ادامه با روشهای آموزش پس انداز به کودکان، بیشتر آشنا میشوید.
روشهای آموزش پس انداز به کودکان
پس انداز عادتی است که یاد گرفتن آن نیاز به زمان دارد و حتی برخی از بزرگسالان نیز هنوز بر این مهارت تسلط کافی ندارند. به همین دلیل لازم است از روشهای صحیحی برای آموزش پس انداز به کودکان استفاده کنید تا فرزندتان در بزرگسالی دچار مشکلات مالی نشود. همچنین، خواندن مجموعه کتابهای آموزش سواد مالی به کودکان نیز میتواند برای فرزندتان مفید باشد. در ادامه با روشهای آموزش پسانداز به کودکان آشنا میشوید.
-
۶ راهکار برای آموزش هوش مالی به کودکان
پرورش هوش مالی در کودکان زندگی مالی موفقتری را برای آنها در آینده رقم خواهد زد. در این مقاله به راهکارهای آموزش هوش مالی به کودکان میپردازیم.
بیشتر بخوانید -
آموزش سواد مالی به کودکان: ۱۰ راهکار برای آیندهای بهتر
سواد مالی عادتی است که برای ساختن آن زمان لازم است و آموزش آن برای مدیریت زندگی مهم است. در این مقاله به راهکارهای آموزش سواد مالی به کودکان میپردازیم.
بیشتر بخوانید
۱. در مورد تفاوت خواستهها و نیازها با فرزندتان صحبت کنید
اولین قدم در آموزش پس انداز به کودکان، آموزش تمایز قائل شدن میان خواستهها و نیازهاست. برای فرزندتان توضیح دهید که نیازهای اساسی شامل غذا، سرپناه و لباس هستند و خواستهها مواردی اضافه بر اینها به شمار میآیند. همچنین، لازم است به کودک توضیح دهید که خواستهها در فهرست هزینهها در جایگاه دوم قرار دارند.
۲. به فرزندتان اجازه دهید درآمد کسب کند
اگر میخواهید فرزندتان پسانداز کردن را یاد بگیرد به او اجازه دهید که خودش درآمد کسب کند . در این صورت او بهتر یاد میگیرد که چگونه پولهایش را خرج کند و نحوه استفاده از پولها را یاد میگیرد. هنگامی که فرزندتان در ازای کار کردن، پول میگیرد ارزش تلاش کردن و سختکوشی را نیز بهتر متوجه میشود.
۳. برای پسانداز، اهداف تعیین کنید
اینکه به فرزندتان بدون توضیح دلیل بگویید پسانداز کن، ممکن است برای او بیمعنی به نظر برسد. کمک به کودک در تعیین اهداف برای پسانداز کردن میتواند راهی بهتر برای ایجاد انگیزه در او باشد. به او کمک کنید که برای یک نتیجهی خاص پس انداز کند. از این طریق آنها میدانند که چرا پس انداز میکنند و همچنین بدانند چه زمانی میتوانند به این اهداف برسند.
۴. مکانی برای پسانداز کردن فراهم کنید
وقتی فرزندتان، در ذهن خود هدفی برای پسانداز کردن دارد به مکانی هم برای ذخیره پولهای نقد خود نیاز دارد. برای بچههای خردسال میتوانید یک قلک تهیه کنید. اما اگر سن فرزندتان بالاتر است میتوانید برای او یک حساب بانکی باز کنید. به این ترتیب، فرزندتان میتواند ببیند که چگونه پساندازش جمع میشود و چقدر طول میکشد تا به هدفش برسد.
۵. به کودک یاد بدهید که هزینههایش را پیگیری کند
بخشی از مهارت پسانداز کردن این است که فرد بداند پولش را کجا هزینه کرده است. اگر به فرزندتان پول توجیبی میدهید از او بخواهید که خریدهایش را یادداشت کند و در پایان هفته به آنها نگاه کند تا رویکرد دقیقتری در مورد هزینههایش داشته باشد. او را تشویق کنید که در مورد نحوه هزینه کردنش فکر کند و اینکه اگر الگوی خرج کردن خود را تغییر دهد چقدر سریعتر میتواند به اهدافش برسد. پیشنهاد میکنیم مقاله ۶ راه برای آموزش مدیریت پول تو جیبی به کودکان را نیز مطالعه کنید.
۶. برای پسانداز کردن کودک، مشوق تعیین کنید
اگر برای ایجاد انگیزه جهت پسانداز کردن توسط فرزندتان با مشکل مواجه هستید، میتوانید به او مشوق پیشنهاد کنید. به عنوان مثال، اگر فرزندتان تصمیم داشت یک تبلت بخرد. میتوانید به او پیشنهاد دهید که درصدی از آن را پرداخت میکنید به شرط آن که برای مثال بتواند نصف پول آن را جمع کند.
۷. به کودک اجازه اشتباه بدهید
بخشی از آموزش پس انداز به کودکان این است که به فرزندتان اجازه دهید از اشتباهات خودش درس بگیرد. درست است که گاهی اوقات وسوسه میشوید تا جلوی یک اشتباه هزینهبر را بگیرید، اما شاید بهتر باشد از این اشتباه به عنوان فرصتی برای یادگیری فرزندتان استفاده کنید. به این ترتیب، او بهتر یاد میگیرد در آینده با پول خود چه کار کند.
۸. به عنوان بستانکار رفتار کنید
یکی از اصول اساسی پسانداز کردن این است که فراتر از توان خود زندگی نکنید. اگر فرزندتان چیزی را میخواهد بخرد و برای خریدن آن بیتاب است بستانکار بودن شما میتواند در آموزش پس انداز به او موثر باشد. به عنوان مثال، اگر فرزند شما بخواهد یک تبلت بخرد میتوانید پول آن را به او قرض بدهید. اما آن را همراه با بهره از پول توجیبیاش به تدریج کم کنید. در این صورت به فرزندتان یاد میدهید که پسانداز کردن ممکن است به معنای تاخیر در رضایت باشد اما اگر منتظر بمانید هزینه آن بیشتر نخواهد شد.
۹. در مورد پول صحبت کنید
بسیاری از والدین در مورد پول و مسائل مالی با فرزندشان صحبت نمیکنند. این در حالی است که یکی از ملزومات در آموزش پس انداز به کودکان، صحبت مداوم در مورد پول است. بنابراین، سعی کنید به صورت منظم و روزانه در مورد پول و کسب درآمد با فرزندتان صحبت کنید. خواندن مقاله آموزش سواد مالی به کودکان نیز میتواند برای شما مفید باشد.
۱۰. الگوی مناسبی برای فرزندتان باشید
اگر میخواهید فرزندتان پسانداز کردن را یاد بگیرد الگوی مناسب بودن میتواند به شدت موثر باشد. میتوانید یک حساب پسانداز باز کنید و با این کار، پسانداز کردن به صورت یک فعالیت خانوادگی را تشویق کنید. همچنین، میتوانید تصمیم بگیرید که با هم پسانداز کنید، برای مثال پسانداز کردن برای یک مسافرت خانوادگی.
همانطور که مطرح شد آموزش پس انداز به کودکان تاثیر بسیار زیادی در داشتن آینده مالی درخشان برای آنها دارد. والدین لازم است از همان سنین کودکی فرزندشان این آموزش را به برنامهای روزانه تبدیل کنند و در این راه نیز صبور باشند. نکاتی که در این مقاله مطرح شد میتواند نقطه شروع خوبی برای قدم گذاشتن در این راه باشد.