گِل بازی ابزاری ضروری برای آموزش و پرورش مهارتهای مختلف در کودک است که اغلب نادیده گرفته میشود. اما، فواید بسیاری در رشد کودک در تمامی زمینهها دارد. اگر جز آن دسته از والدینی هستید که از کثیف شدن دستها و لباس کودکتان عصبانی میشوید و دوست ندارید آنها با گِل بازی کنند. بهتر است نظرتان را تغییر دهید. چرا که، فواید گِل بازی برای کودکان بهقدری است که به این کثیف شدن میارزد. با ادامه مقاله همراه باشید.
فهرست
فواید گِل بازی برای کودکان
گِل بازی تجربه بسیار لذتبخشی برای کودکان بههمراه دارد. تحقیقات اخیر نشان میدهد که گِل حاوی باکتریهایی است که سیستم ایمنی را تحریک میکند، باعث آزاد شدن سروتونین در مغز میشود و اندورفین که عامل آرامش در بدن است را افزایش و افسردگی را کاهش میدهد. به عبارت دیگر، گِل بازی باعث شادی کودک میشود.
دانشمندان بر این باورند که دنیای فوقالعاده بهداشتی امروز میزان آلرژی و آسم را در کودکان افزایش داده است. در حالی که، قرار گرفتن در معرض خاک و گل که حاوی میکروبهایی طبیعی است، سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و مانع از ایجاد آلرژی در کودکان میشود. یعنی برعکس تصور ما، گِل بازی به سلامت کودک کمک میکند.
علاوه بر آن، گِل بازی مهارتهای مختلفی چون مهارت شناختی، مهارت حسی، مهارتهای حرکتی را در کودک تقویت میکند. در ادامه این موارد را بررسی خواهیم کرد.
۱. رشد عاطفی
گِل بازی کودک را به طبیعت و جهان اطرافش پیوند میزند، به کودک کمک میکند تا بتواند با طبیعت ارتباط برقرار کند و با آن تعامل سازنده داشته باشد و مهارتهای حسی کودک را پرورش میدهد.
گل بازی و سایر بازی ها در فضای بیرون از خانه کودک را برای مدت زمانی از صفحه تلفن، تلویزیون و بازیهای ویدیویی دور میکند. در عوض، هوای تازه، فعالیتهای جسمانی و نور خورشید را جایگزین میکند که برای سلامت کودک مفید است.
فواید گِل بازی برای کودکان تنها به این عوامل ختم نمیشود. بلکه، هنگامی که کودک میخواهد وسایل گلی بسازد، خلاقیت، قوه تخیل، استقلال و کار گروهی را در کودک پرورش میدهد. باعث رشد و شکوفایی مهارت حل مسئله و مهارت ساختوساز در کودک نیز میشود. در مجموع، همه این مهارتها باعث بلوغ و رشد عاطفی در کودک میشود.
۲. رشد مهارت حسی
گِل میتواند به شکلهای مختلفی در بیاید. در نتیجه کودک میتواند با استفاده از خلاقیت خود کاردستیهای مختلفی را بسازد. خاکها بافتهای مختلفی دارند. بنابراین، بافت گِلی که از هر نوع خاک ساخته میشود نیز متفاوت است.
کودک با لمس انواع آنها میتواند این تفاوت را حس کند، بوی متفاوت انواع گِلها را استشمام کند و درنتیجه، حس لامسه و بویایی در او تقویت میشود. همچنین گلبازی کودک را با فرآیند ترکیب مواد مختلف و نتیجهی این کار آشنا میکند. پس گلبازی مانندِ آشپزی، تمرینی برای آشنایی با مواد اولیه و تولید محصولات جدید با استفاده از آنها است.
۳. رشد مهارتهای حرکتی
کودک برای گِل بازی به مهارتهای دیگری علاوه بر خلاقیت احتیاج دارد. برای اینکه بتواند خاک را الک کند و به آن آب اضافه کند، تا در نتیجه گِل درست کند و آن را درون ظرف بریزد باید از مجموعه وسیعی از مهارتهای حرکتی خود استفاده کند.
برای تقویت مهارت حرکتی ظریف در کودکان میتوانید وسایل آشپزخانه مانند کفگیر، گوشت کوب و قاشقهای اندازهگیری کوچک تهیه کنید. برای تقویت مهارت حرکتی درشت وسایلی چون سطلها و قابلمههای بزرگی را برای کودک تهیه کنید. استفاده از این وسایل در ابعاد بزرگتر قطعا مهارتهای حرکتی درشت را در کودک تقویت میکند.
۴. رشد مهارتهای اجتماعی
بهتر است فرزندتان هنگام گِل بازی یک همبازی مانند خواهر و برادر یا دوستانش را در کنارش داشته باشد. کودکان هنگام کار با یکدیگر مهارتهای اجتماعی مانند همکاری، مذاکره، ارتباط برقرار کردن، اشتراک گذاشتن وسایل و کار گروهی را تمرین میکنند.
گاهی نیز کار همدیگر را برای ارائه یک نتیجه بیعیب و نقص پوشش میدهند که این خود بخشی از تعامل اجتماعی سازنده با دیگران است. معمولا حین بازی کار را تقسیم میکنند. یکی سطل را پر از خاک میکند. دیگری که توانایی بیشتری دارد و از نظر سنی بزرگتر است، مجسمه گِلی میسازد. ترکیب بچهها در ردههای سنی متفاوت باعث میشود کودکان چیزهای بیشتری را از هم یاد بگیرند. این تبادل اطلاعات مهارت ارتباطی کودک را گسترش میدهد.
۵. رشد مهارتهای شناختی
مهارتهای شناختی فعالیتهای ذهنی هستند که به یادگیری و حل مسئله مرتبط است. مهارت شناختی به مغز کمک میکند تا عملکرد بهتری داشته باشد. سروتونین که هنگام گِل بازی ترشح میشود، عملکرد مهارتهای شناختی را نیز افزایش میدهد.
هنگامی که ظرفهای آب در اندازههای مختلف را در اختیار کودک قرار میدهید. یا از او میخواهید که گِلی با کیفیت مرغوب درست کند. یک سطح پیچیدهتری را به بازی کودک اضافه میکنید. در واقع هنگامی که تصمیم میگیرد چه میزان آب به خاک اضافه کند مهارت حل مسئله را در او پرورش میدهید.
۶. تقویت سیستم ایمنی بدن
بر خلاف تصور، گِل حاوی باکتریهای میکروسکوپی است که بهصورت طبیعی در خاک وجود دارد و نهتنها بیماری ایجاد نمیکند. بلکه، باعث تقویت سیستم ایمنی نیز میشود و کودک را از آلرژی و آسم محافظت میکند. بنابراین، نگران کثیفی آن نباشید.
تنها کافی است که نکاتی را به کودک گوشزد کنید. اینکه دستهایش را بعد از گِل بازی و قبل از غذا بشوید و هرگز گِل یا خاک را در دهانش نگذارد. علاوه بر آن، مطمئن شوید در منطقهای که کودک شما قصد بازی دارد هیچگونه آلودگی حیوانی وجود نداشته باشد. چون گربهها و روباهها علاقه زیادی به گل دارند. مراقب باشید و ایمنی منطقه بازی را برای کودک حفظ کنید.
۴ ایده خوب برای گِل بازی برای کودکان
حمایت والدین میتواند تاثیر بسزایی در بازی کودک بیرون از فضای خانه و هنگام گِل بازی داشته باشد. بعضی از والدین ممکن است از کثیف شدن بچهها هنگام گِل بازی واهمه داشته باشند. اما، این فقط کمی گِل است و با شستوشوی دستها ولباسها کاملا تمیز خواهد شد.
با توجه به فواید گِل بازی برای کودکان چه راهکار و ایدهای برای بازی بچهها دارید؟ در ادامه مقاله ما چند روش را معرفی خواهیم کرد. شما نیز اگر ایده دیگری دارید میتوانید آن را با مخاطبان کارپازل بهاشتراک بگذارید.
۱. نقاشی با گِل
خاکهایی از جنس مختلف و رنگهای مختلف تهیه کنید. اجازه دهید بچهها گلهایی با رنگهای مختلف درست کند. در این حالت طیفهای رنگی متفاوتی از گل را خواهید داشت. یا میتوانید کمی رنگ غذا به گل اضافه کنید و رنگهای مختلفی را بسازید. سپس، کودک با آنها نقاشی کند.
۲. مجسمههای گلی
کودک را تشویق کنید تا با استفاده از گل مجسمههایی مانند گلدان، عروسک، ظروف گلی و ماشین مورد علاقهاش را بسازد. کودک میتواند برای تزئین کار برگ، سنگ، شاخه درختان، گل یا هرچیز مناسب دیگری را اضافه کند. یک مجموعه گلی از وسایل مختلف را درست کند و با آنها بازی کند.
۳. بستنی گلی
بچهها عاشق بستنی هستند. با استفاده از گل میتوانند بهصورت نمادین بستنی گلی درست کنند. تنها کافی است، مواد لازم آن مانند، قیف، خاک، آب و اسمارتیز را برای کودک تهیه کنید. با این کار کودک یک عصر دلانگیز را تجربه خواهد کرد. علاوه بر آن، میتواند بهصورت نمادین سایر مواد غذایی مثل نان گلی، کاپ کیک یا هر غذای دیگری را بسازد.
۴. ساخت خانه گلی برای حیوانات
میتوانید حیوانات پلاستیکی که در بین اسباببازیهای کودک است را نیز به گل بازی اضافه کنید. سپس، بچهها با کمک هم برای آنها خانه بسازند. با اضافه کردن کمی برگ درختان، سنگ و چوب کمی خلاقیت بهخرج بدهند و چیزی شبیه پارک ژوراسیک بسازند.
در پایان
گِل بازی ابزاری آموزشی است و برای تمامی کودکان در هر رده سنی و در هر سطح رشد فکری که باشند مناسب است. گل بازی مهارتهای حسی، شناختی، حرکتی، عاطفی، اجتماعی را در کودک تقویت میکند و پیوند کودک را با طبیعت محکم میکند.
اما یکی از مهمترین فواید گِل بازی برای کودکان خاطرهای است که در ذهن آنها از دوران کودکی باقی میگذارد. گِل بازی لذت و تجربه شگفتانگیزی را برای بچهها بههمراه میآورد که سالها در ذهن آنها باقی میماند. در واقع تجربهای است که بچهها میتوانند دنیای واقعی را با کمک گل برای خود بسازند.
سوالهای پر تکرار
گِل بازی مهارتهای حرکتی را در کودک پرورش میدهد، مهارتهای اجتماعی و عاطفی را با بهاشتراک گذاشتن وسایل و ارتباط برقرار کردن با سایر کودکان توسعه میدهد، کودک را نسبت به حواس پنجگانهاش مانند حس لامسه و بویایی آگاه میکند و هماهنگی دست و چشمها را در کودک تقویت میکند.
بازی بیرون از خانه مهارت حرکتی را در کودک تقویت میکند، وزن کودک را کاهش میدهد، قدرت بدنی کودک را تقویت میکند، ماهیچههای کودک را تقویت میکند، خودآگاهی را در کودک افزایش میدهد و ارتباط بین کودکان را بیشتر میکند.
نکات طلایی
- گل بازی باعث رشد مهارتهای حرکتی، عاطفی، اجتماعی و شناختی کودک میشود.
- گل بازی سیستم ایمنی بدن کودک را تقویت میکند.
- گل بازی برای کودکان در هر سنی که باشند مناسب است.
- گل بازی حس لامسه، بینایی و بویایی کودک را تقویت میکند.
۰ دیدگاه